Fraude voorkomen bij online examens

“Zwaarwegende toetsen, tentamens en examens worden nauwelijks gemaakt met behulp van ICT. Een belangrijke reden is het voorkomen van fraude. Als je een tentamen bijvoorbeeld online maakt, moet degene die het tentamen maakt ook daadwerkelijk de kandidaat zijn.”

(bron)

Wilfred Rubens schrijft over de problemen die je hebt met het zeker weten dat de kandidaat die online een examen maakt ook daadwerkelijk degene is die de toets moet maken. Hij heeft gelijk als hij vreest dat de in zijn bericht genoemde methoden niet waterdicht zijn. Leuk een webcam en biometrische verificatie, maar ik kan in de kamer ernaast zitten en op afstand de computer van de kandidaat bedienen. Ik neem niet aan dat de webcam ook de vingerbewegingen van de student in de gaten houdt, maar dan nog is het openen van een extra chatbox niet moeilijk, of je zet een tweede monitor er achter waarop de betreffende student ziet wat hij/zij moet intypen. Kortom, als je wilt frauderen zijn er teveel mogelijkheden.
Waar ICT volgens mij wel mogelijkheden biedt, en overigens al heel lang ingezet wordt is in testcentra. Ik heb een aantal jaar geleden gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Microsoft aan docenten in IT gerelateerde vakken om een versnelde MCP (Microsoft Certified Professional) training te doen (toen nog voor Windows NT). Ik ben toen ook het examen gaan doen (gehaald overigens, zegt dus wel iets over dat examen). Daarvoor kon je je online aanmelden waarna je op een afgesproken bij een testcentrum (in mijn geval in de buurt van Utrecht) moest melden. Nadat je je daar geïdentificeerd had kreeg je een computer toegewezen in een hokje. Daar kon je je examen afnemen (allemaal Engelstalige MC vragen) in een vastgestelde tijd die door de computer bewaakt werd. Dat examen werd automatisch samengesteld uit een grote database met vragen over de vastgestelde stof. Één persoon hield in een kamer ernaast (overigens waren de muren van glas) een groot aantal cursisten in de gaten, tassen etc. waren niet toegestaan en het installeren van software op de computers was uiteraard niet mogelijk. Binnen 2 minuten na je examen wist je wat je score was en of je geslaagd was. Je kreeg een bewijs van je score mee en het diploma kwam twee weken later via de post. Simpel, op maat, betrouwbaar en de enige manier waarop dit betaalbaar te doen is.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties