BloggerCon: Think of it as a weblog

“BloggerCon is an unusual conference. We don’t have speakers, slide shows or panels. Repeat that please. No panels, no PowerPoints, no speakers. We do have discussions and sessions, and each session has a discussion leader.”

(bron)

Ik heb het nog nooit meegemaakt (ga overigens ook niet naar deze BloggerCon), maar wilde het gewoon vastleggen vanwege het tamelijk aparte concept. Wil je er meer over weten, lees dan eens de Newbies pagina door: At the beginning of each session, the leader talks between five and fifteen minutes to introduce the idea and some of the people in the room. Then she’ll point to someone else. She may ask a couple of questions to get them going, then she’ll point to someone else, then someone else, then make a comment, ask a question, etc. Each person talks for two to three minutes. Long enough to make a point. About the time someone would take if they called into a radio talk show.

We have a limited amount of time, and a group of participants whose time is valuable.


Wat ik me eigenlijk afvraag is of we in Nederland zoiets ook voor elkaar krijgen. Natuurlijk, we was onlangs Blogwalk in Enschede, maar dat is toch heel wat anders qua omvang. BloggerCon heeft nu al 350 inschrijvingen, tegenover zo’n 20 bij BlogWalk. In het ene geval heb je het over vrienden die elkaar via het bloggen kennen, in het andere geval heb je het over een mega-evenement.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton Zijlstra
16 jaren geleden

Dag Pierre,

Ja inderdaad BlogWalk 1 was (doelbewust) een stuk intiemer van opzet dan zoiets als BloggerCon, ookal kende ook bij BlogWalk niet iedereen elkaar, of elkaars weblog. Doel van BlogWalk is ook niet een congres, maar een meer salonachtige groepsconversatie rondom een thema, en uiteindelijk actie-gericht.

De ochtend van de bijeenkomst in Enschede was in zgn. Open Space format (ook geen panels, ppt sheets, of presentaties, alleen gesprekken met elkaar) en dat format is kennelijk redelijk goed schaalbaar, tenminste als ik de format beschrijving even zo mag opvatten (al heeft Bloggercon ook wel trekjes van een indianen PowWow, het doorgeven van de ‘praatstok’). Er zijn de nodige bronnen over Open Space op het web te vinden.

Mijn ervaring met BlogWalk en Open Space:

http://blog.zylstra.org/arc

Andere open space bronnen:

http://www.globalchicago.ne

http://www.openspaceworld.o

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Ton,

Bedankt voor de links! Voor mij was het fenomeen redelijk nieuw en wist niet dat er al zoveel over geschreven was.

De bedenking over de omvang van een Nederlandse (en dan bedoel ik eigenlijk sowieso *Nederlandstalige*) BloggerCon ligt in het verlengde van de opmerking over BlogWalk op Mathemagenic(zie http://blog.mathemagenic.co… ): "It wasn’t Dutch or about Dutch or in Dutch, it was international". Oftewel, lukt die omvang ook in het Nederlands?

Maar ik ga even niet te kritisch zijn vooraf, het is een goed plan, en ik hoop dat het lukt/werkt!

Ton Zijlstra
16 jaren geleden

Eens voor wat betreft Nederlandstalig. Ik ben zelf eigenlijk erg nieuwsgierig naar de Nederlands blogosphere. Mijn contacten liggen vooral in het buitenland, en de paar Nederlanders die zich in hun blog net als ik met kennismanagement bezig houden doen dat in het Engels. Een Nederlands(talige) bijeenkomst lijkt me dus een uitstekend plan.

Of die omvang lukt? Weet het niet? Is dat een belangrijk criterium voor succes? Ik was zelf met die 20 erg tevreden bij BlogWalk, ik zie het als een plantje dat moet groeien,al zal BlogWalk nooit een grote omvang krijgen, daar is het niet voor bedoeld.

Hoeveel deelname maakt een congres? 10? 100? 1000? En wat vind je belangrijker? Dat er een bijeenkomst plaats vindt waardoor de nederlandstalige bloggers zichtbaarder voor elkaar worden, of dat het meteen een groot evenement is. Schaal of inhoud? Die twee sluiten elkaar overigens niet uit natuurlijk.

Pierre
16 jaren geleden

Helemaal mee eens: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Maar als ik kijk naar het ‘vakgebied’ waar ik me mee bezig hou: Leertechnologie, of (wat ruimer) ICT en Onderwijs; dan is de spoeling voor wat betreft blogs wel érg dun.

Gevolg is dat mensen om reacties/feedback te krijgen in het Engels gaan bloggen, en hoewel dat natuurlijk best mag en je er inderdaad heel wat meer mensen mee kunt bereiken, is dat toch wel een teken aan de wand.

Daar kwam ook mijn eerste ‘wauw, kijk eens naar die omvang’ reactie uit voort.