Nationale Gebruikersdag Natschool

Pfff, Ik ben zaterdag en een deel van vandaag bezig geweest met de voorbereidingen voor de Natschool Gebruikersdag van a.s. dinsdag.

Ik verzorg daar, samen met Peter Vennema, een sessie over hergebruik van materialen binnen Natschool. Ik vertel eerst iets over hergebruik in het algemeen en in het bijzonder binnen Natschool en in combinatie met SCORM 1.2. Daarna laat Peter zien hoe je bestaande materialen, bijvoorbeeld vanuit Word of vanuit een website kunt converteren naar SCORM packages.

Een belangrijk voordeel van deze aanpak is dat je niet te maken hebt met een aantal van de eisen die Natschool stelt met betrekking tot unieke naamgeving van resources en dat je geen conversie van interne links hoeft uit te voeren (zoals dat ook bij andere leeromgevingen moet overigens).

We hadden afgesproken dat we (ik in dit geval) een SCORM package zouden maken van de materialen die Peter tijdens de demonstratie zou maken zodat we dat package online beschikbaar konden stellen voor de deelnemers.

Uiteraard wilde ik er wat moois van maken en (uiteraard) viel dat dus nog best wel tegen.
Eigenlijk had dat niet eens te maken met SCORM of Natschool zelf, maar simpelweg met het debuggen van JavaScript in HTML pagina’s. De bedoeling was namelijk dat de SCO’s in het package een aantal dingen konden doen (overigens is het uiteindelijk ook gelukt):
* de naam van de student moest opgevraagd worden in de leeromgeving en op het scherm getoond worden,
* een deel van de metadata die bij het SCO gevoegd was in de vorm van een extern XML-bestand moest op het scherm getoond worden,
* als een student al eens eerder met de SCO bezig geweest was, moest de mogelijkheid geboden worden meteen terug te gaan naar de plaats waar hij/zij gebleven was,
* de totale tijd gespendeerd binnen de SCO moest getoond worden.

Hieronder staan twee schermafdrukken waarin je het geheel werkend kunt zien.
Schermafdruk van het SCORM package in Natschool
Schermafdruk van het SCORM package in RELOAD
Voor het SCORM-deel van het verhaal heb ik geen andere programma’s gebruikt dan een gewone tekst-editor. Dat betekende dus dat ik alle benodigde javascript code met de hand moest invoeren en soms eerst moest opzoeken hoe ik iets in javascript moest/kon doen. Dat leidt uiteraard tot fouten, maar debuggen was bijna onmogelijk. In het beste geval geeft Internet Explorer in dit geval namelijk een obscure beschrijving van het probleem en een regelnummer. Maar omdat de javascript code in externe bestanden zit heb je niets aan dat regelnummer.
Maar goed het werkt. Ik zal het package ook hier linken zodra we de sessie verzorgd hebben.
De afbeelding hierna toont de
samenhang van de bestanden. Resultaat is dat ik één set complexe bestanden heb die niet aangepast hoeft te worden en daarbij relatief eenvoudig steeds nieuwe SCO’s kan toevoegen.
Toch zou het mooi zijn als er betaalbare (of liever nog: gratis) tools zouden zijn die het hacken van javascript voor dit soort zaken overbodig zou maken.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties