Weer terug

Ik ben weer terug uit Edinburgh.

Het was een leerzame en zinvolle trip. Eentje waarbij ik niet alleen een aantal mensen heb leren kennen, en dan met name juist ook uit Nederland, die met elektronische portfolio’s en/of repositories bezig zijn. Maar ook omdat we voldoende diepgaande discussies hebben kunnen hebben om ook inhoudelijke verschillen en overeenkomsten te ontdekken en te bespreken.
Een typisch voorbeeld daarvan was bijvoorbeeld de uitspraak dat een elektronisch portfolio eigenlijk ook een soort repository was. In dat geval echter met de materialen van de student. Een ander project maakte gebruik van een Wiki om studenten een logboek te laten bijhouden van het ontwerptraject dat ze doorliepen. Ook dat werd een repostory genoemd.

In beide gevallen zou je de toepassing kunnen indelen in een andere categorie, maar als je bedenkt dat we vanuit SURF SiX het begrip digital repository vertaald hebben als digitale opslagplaatsen, dan zou je natuurlijk ook een andere onderverdeling kunnen maken:

* Learning Object Repository: digitale opslagplaats voor leerobjecten.

* Institutional Repository: digitale opslagplaats voor onderzoeksmaterialen.

* Learning Content Management System / LCMS: digitale opslag- en bewerkingsplaats voor leerobjecten; hier wordt dus het kunnen bewerken van de leerobjecten als functionaliteit toegevoegd.

* Other systems with repository functionality: andere systemen die een digitale opslagplaats bevatten; zoals daar bijvoorbeeld zijn elektronische portfolio’s, wiki’s, projectwerkruimtes etc.

Die laatste categorie was wel een eye-opener, omdat dat vanuit hergebruik/beheer oogpunt natuurlijk een groep is die ik nog niet eerder onderscheiden had.

Overigens is het ook een onderverdeling die de afgelopen dagen door een groot deel van de deelnemers als een “systeem”-indeling gezien werd en dus als de foute insteek. Dat had echter meer te maken met de vraag of je hier doorheen kunt kijken. De systemen zijn namelijk zo ontstaan omdat er verschillende groepen waren/zijn die hun eigen behoeften/wensen/eisen hadden. Dat vertaalde zich in deze systemen. Voor mij zijn het daarom labels voor veel meer dan alleen de applicatie.

Later meer…

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties