Moblogging

In het kader van nieuwe ontwikkelingen rond internet en blogging die bekender worden, vandaag aandacht voor het fenomeen: Moblogging.

Via de Camarados website waar ik terecht kwam via de berichten rond het weblogitem op RTL4, kwam ik bij een link naar een uitzending van Radio 1 over het onderwerp (MP3 download, duurt 7 minuten en 26 seconden en is 4,25 MB groot).
Wat is mobloggen?

Het beste kun je natuurlijk zelf even luisteren, maar als je geen 7 minuten hebt: mobloggen is het webloggen met je mobieltje; meer specifiek dan een mobieltje met camera: je maakt een foto en verstuurd die dan via MMS naar (bijvoorbeeld) moblog.nl waar die getoond wordt.

Is dat zinvol?

Nou, afgaande op het radio-item: nee. Om nou het maken van een foto van een biertje dat je aangeboden krijgt, het (voor 40 cent) versturen ervan naar een website in de hoop dat je maten hem zien en ook een biertje komen drinken als zinvol te bestempelen gaat me namelijk toch echt wat ver.

Dat het best wel leuk kan zijn, lekker snel, nog niet voor de massa, etc. begrijp ik. Maar een zinvolle toepassing zie er nog niet zo snel voor. Ik bedoel: een kleine digitale camera mee (of voor mijn part toch dat ding in je telefoon) om overdag foto’s te maken die je ’s avonds bij je weblog gebruikt, dat snap ik. Maar tot nu toe heb ik nog geen voorbeelden gezien waarbij de snelheid waarmee de foto online kwam toegevoegde waarde had.

Wat kost dat?

Dat wilde ik natuurlijk ook wel eens weten. Vreemd genoeg lijken lage kosten ook voor mij een reden te zijn waarom iets minder zinvol hoeft te zijn.

Ik ben bij T-Mobile gaan kijken en rekenen.

Bij een belpakket met gemiddeld 30 minuten bellen per maand en een MMS voordeelbundel van 10 berichten per maand (maximaal 2 maanden houdbaar) ben je elke maand 14 EURO kwijt.

Zoals zo vaak, zeker sinds ‘gratis’ toestellen nauwelijks nog bestaan, blijken de echte kosten in het toestel te zitten. Mijn oog was gevallen op de Nokia 6600 (foto).

Nou is de truc bij T-Mobile dat je kunt kiezen voor een tweejarig of eenjarig contract.

Bij een eenjarig contract zijn de eenmalige kosten: 369,95 EURO voor het toestel + 52,50 activeringskosten. Bij een tweejarig contract is dat: 349,95 EURO voor het toestel en zijn er géén activeringskosten. Maar dan zit je wél twee jaar aan je contract vast.

Daarbij komt dat je bij het eenjarig contract 3 maanden voordeelbundel (in ons geval is de waarde daarvan 12 EURO) en bij een tweejarig contract 12 maanden voordeelbundel (48 EURO waard) gratis krijgt. Kun je het nog volgen??

Tijd om te rekenen:

Bij een eenjarig contract zijn de kosten per maand: ((369,95 + 52,50 – 12) / 12) + 14 = 48,20 EURO per maand (of in totaal minimaal 578,45 EURO voor de contractduur).

Bij een tweejarig contract zijn de kosten per maand: ((349,95 + 0 – 48 ) / 24) + 14 = 26,58 EURO per maand (of in totaal minimaal 637,95 EURO voor de contractduur).

OK, toegegeven, het toestel zal waarschijnlijk langer dan één jaar meegaan, dus als je bij het eenjarig contract besluit toch nog een jaar langer door te gaan, dalen die kosten naar 31,10 EURO (746,45 EURO voor twee jaar).

Sidenote:Bedrijfseconomisch en marketingtechnisch overigens een heel mooi verhaal: een klant die kort blijft is relatief duur uit. Immers, het tweede jaar kost maar 60 EURO meer dan het eerste jaar. Een twijfelaar (die toch voor een eenjarig contract gaat) betaald maar liefst 168 EURO voor dat tweede jaar. Voor de klant is zo het tweede jaar meer dan twee keer duurder dan bij een tweejarig contract.

Maar voor T-Mobile ligt het anders: de 20 EURO korting op het toestel is gewoon iets minder winst. De 52,50 EURO activatiekosten zijn interne kosten, dus geen geld dat naar buiten gaat, verwaarloosbaar, zeker als je bedenkt dat de klant alle benodigde gegevens op een webformulier invuld. Blijft over de 36 EURO extra korting op de voordeelbundels. Dat wordt ruimschoots gedekt door de extra 60 EURO die de klant betaald.

Voordeel voor T-Mobile is dat ze de klant twee jaar binnen hebben. In die twee jaar kan hij/zij gewend raken aan het bellen of MMS-en en gaat hopelijk meer gebruiken dan de ingekochte minuten/MMS-berichten. En dan is het alsnog kassa. Dat is veel aantrekkelijker dan te moeten hopen dat de klant niet na één jaar, met SIM-lock vrij toestel naar de concurrent gaat.

Maar goed, daar ging het hier niet om…

Is het dit waard?

Tja, och, zoals gezegd, heb ik nog niet echt nuttige toepassingen gezien. Na al dat rekenwerk ben ik nog wat verder gaan kijken en kwam ook de T-Mobile MDA-II tegen.

En dat zou mij nog wel eens over de streep kunnen trekken: PDA + telefoon + camera ineen. Compleet bij een tweejarig contract voor 34,50 EURO per maand.

Het kost wat, maar dan heb je ook wel wat. Jammer alleen dat de MDA-II geen wireless heeft, maar alleen bluetooth, anders was ik waarschijnlijk al heel hard aan het lobbyen voor vaderdag. ;-)

DISCLAIMER

De in dit bericht genoemde getallen en bedragen zijn ter illustratie. Ik heb geen idee hoelang die blijven kloppen, en heb geen commerciële relaties met T-Mobile anders dan dat ik er zelf klant ben en het dus een voor de hand liggende plek was om te kijken. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik van je mobiele telefoon!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sybilla
16 jaren geleden

Even een zijspoor: ik zag ook al diverse keren het woord ‘plogs’ om specifieke weblogs aan te duiden die voor de duur van een project worden opgezet. Whatever next? ;)

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Sybilla,
Zie: http://www.gorissen.info/pi… voor een reactie op de vraag wat ik van Project-logs vind (al moet ik zeggen dat je mij die afkorting nooit zult horen gebruiken).

What next? Nou, ik volg al een tijdje de log van Peter van Dijck (http://poorbuthappy.com/ease/ ) en hij wil graag aan de slag met videoblogging (vlogging? of vidblogs?), dus wie weet…

Hij heeft overigens een lijstje met voorbeelden: http://poorbuthappy.com/eas