Ping jij mijn trackback url even?

Soms kun je merken dat ik een tijdje docent geweest ben: ik hou namelijk van het uitleggen van dingen. Vooral als het om ‘moeilijke’ zaken gaat (d.w.z. dingen die ik ook zelf niet meteen begreep en moest uitzoeken).
Voorgeschiedenis
Gisteren zag ik bij dit bericht dat er een ander bericht (op een andere weblog) is dat er naar verwijst. Dat zag ik omdat bij het onderdeel trackbacks van dat bericht een korte samenvatting en een link naar dit bericht van Patrick op de BlackboardBlog onder stond.
Verwijzingen
Het Trackback mechanisme is oorspronkelijk verzonnen door de mensen van Movable Type (een veelgebruikte weblog toepassing). Het mechanisme wordt nu ook door andere applicaties ondersteund, zoals bijvoorbeeld Nucleus (wat ik hier gebruik) of WordPress.
Het idee erachter is dat je, vanuit jouw eigen weblog, kunt verwijzen naar andere berichten op andere weblogs, zoals je bijvoorbeeld verwijzingen in een document opneemt als je een citaat van een auteur van een boek of artikel opneemt.
Een belangrijk verschil is dat die auteur dat waarschijnlijk alleen te weten komt als hij/zij het artikel dat jij schrijft toevallig leest en ziet dat je naar zijn/haar artikel verwijst.
Trackback en Pingback
Bij weblogs kan dat handiger. Als ik bijvoorbeeld bij het bericht van Patrick kijk, dan zie ik daar een zogeheten “trackback url” staan (onder de link Trackback). Ik kan naar die trackback url een zogeheten “Pingback” of “TrackBack Ping” sturen. Daarvoor heb ik, in Nucleus, een klein formulier voor waar ik de behalve de Trackback URL van Patrick zijn site ook de informatie van mijn site (vanuit welk bericht link is, titel van de site en het bericht etc.) invul.
Die informatie wordt dan naar Patrick zijn weblog gestuurd en wordt dan onderaan zijn bericht getoond.
Patrick had dat ook gedaan vanuit een van zijn berichten en het resultaat ziet er dan bij mij zo uit.
Helder toch?
Ja, wel en toch weer niet. Waar de verwarring bij mij ontstaan was, was het feit dat Patrick in zijn bericht nergens verwees naar mijn bericht, terwijl hij wel een trackback ping gestuurd had. Een beetje vergelijkbaar met het opnemen van een literatuurverwijzing die je niet gebruikt.
Maar inmiddels is mij duidelijk wat hij bedoelde (zie ook zijn reactie onder zijn bericht), en laat ik de trackback natuurlijk gewoon staan.
Trackback voor gevorderen
Als je nou wilt zien wat je in het onderwijs daar nu mee kunt doen, dan moet je zeker deze online presentatie van Alan Levine, Brian Lamb en D’Arcy Norman even bekijken.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sybilla
16 jaren geleden

Pierre, je legt het inderdaad haarfijn uit. Ik vond het zelf ook nogal verwarrend en het heeft me heel wat tijd gekost om precies te begrijpen hoe het werkte. Ik kwam zojuist trouwens een fraaie link tegen over het integreren van een wiki in WordPress:http://blog.openartifact.or

Toch de goede blogapplicatie gekozen? Het ziet er in ieder geval spannend uit!

Gerard
16 jaren geleden

Tot op heden wordt de trackback-optie slechts zelden benut, wel op deze log, maar bijna niet op die van anderen. Voorwaarde is uiteraard wel dat we met z’n allen die TB-optie ook écht gaan gebruiken zoals ie bedoeld is. En juist dat laatste vraag ik me sterk af…

(gemodificeerd citaat uit een oud stukje van me over hetzelfde onderwerp, zie de URL)

Pierre
16 jaren geleden

@Gerard:

Klopt inderdaad. Volgens mij was de TB van Patrick ook voor mij de eerste die ik kreeg in twee jaar.

Het zal waarschijnlijk ook wel schelen dat de grote blog-aanbieders als blogger.com, maar ook web-log.nl en zo dat tot op heden niet ondersteunen.

Ikzelf vind het een kleine moeite en merk uit mijn logbestanden dat er zo nu en dan ook wel iemand gebruik via zo’n TB link weer hier terecht komt.