Portfolio's, een nieuwe kijk op studentinformatie

Vandaag ben ik de hele dag in Den Bosch bij de bijeenkomst van SURF SiX samen met de SURF Special Interest Groep Portfolio.
Het belooft weer een boeiende dag te worden omdat het de eerste bijeenkomst is die we rond dit onderwerp organiseren. Ook spannend, want het is altijd een beetje de vraag welk publiek je krijgt (en hoeveel van de 50 ingeschrevenen komen opdagen). Leertechnologie-afspraken zijn (natuurlijk) heel belangrijk voor elektronische portfolio’s omdat studenten hun portfolio zullen willen kunnen meenemen als ze van onderwijsinstelling veranderen. Niet alleen als ze bijvoorbeeld van de ene hogeschool naar de andere hogeschool overstappen, maar veel meer van de basisschool naar middelbare school, naar (bijvoorbeeld) mbo, hbo, universiteit (de verticale beroepskolom). Daarna zullen ze dat portfolio willen bewaren en onderhouden als onderdeel van hun eigen persoonlijk dossier tijdens hun loopbaan.
Nu is het ten eerste al een klus om de verschillende definities van een digitaal portfolio een beetje op een lijn te krijgen zodat we weten over welke vorm van portfolio we in welk geval praten (daar zit namelijk verschil tussen) en daarna moeten we er nog voor zorgen dat de beschikbare portfoliosystemen in staat zijn hun inhoud volgens een afgesproken formaat beschikbaar kunnen stellen. Dat zal niet gemakkelijk worden.
Maar, het helpt natuurlijk heel erg dat je er eigenlijk niet omheen zult kunnen: de noodzaak van het kunnen uitwisselen is heel helder. Daarnaast is het bij Portfolio’s (veel meer dan bij elektronische leeromgevingen) duidelijk dat Nederland niet één of twee softwarepakketten gaat gebruiken, dat is op het moment al een veelvoud en de verwachting is niet dat dat snel zal gaan veranderen. En dus zul je door een onafhankelijke partij afspraken moeten (laten) opstellen over hoe die inhoud uitgewisseld kan worden.
IMS werkt daar op dit moment aan, de conceptafspraken komen binnenkort voor iedereen beschikbaar en vanuit SURF SiX willen we die natuurlijk zo breed mogelijk verspreiden en om input vragen. Opmerkingen, vragen en kritiek kunnen we namelijk rechtstreeks inbrengen bij de projectgroep. En hoewel niet elk wijzigingsvoorstel geaccepteerd hoeft te worden, zullen ze wel moeten toelichten waarom dat niet gebeurt. Elk IMS lid heeft daar namelijk een stem in, SURF SiX dus ook.
Maar daar zullen we dus wel de inhoudsdeskundigen zo ver voor moeten krijgen dat ze de documenten met afspraken gaan doorlezen en te becommentariëren.
Overigens zal ik het verschijnen van de conceptdocumenten hier ook nog wel aankondigen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties