SURFnet tijdelijk terug naar af.

Ik kreeg vandaag een mail van SURFnet:

“Beste gebruikers van het SURFnet forum,
Sinds een half jaar heeft SURFnet het gebruikersforum http://forum.surfnet.nl in de lucht. Het blijkt een zinvol platform voor discussie en kennisuitwisseling. Wel staat het forum wat los van de andere informatie die SURFnet biedt.
Om de informatievoorziening te verbeteren hebben we onlangs een serie themaportals gelanceerd. Een aantal websites onderverdeeld in diverse onderwerpen waar SURFnet voorzieningen voor biedt. De portals zijn te bereiken via http://www.surfnet.nl.
Bij deze portals hebben we een geïntegreerd forum opgezet. Discussie kan plaatsvinden in een traditionele forum omgeving en als reactie op een door SURFnet geplaatst artikel. Toegang tot het forum verloopt via de portal homepages.
De gewenste sterkere integratie tussen de componenten is hiermee een feit.
We zullen dan ook overstappen op het nieuwe forum en de oude omgeving uitfaseren. Ik wil jullie bij deze van harte uitnodigen om via de themaportals met ons verder te discussiëren.”


Voor mij meteen reden om een mailtje terug te sturen met de vraag (tegen beter weten in) of het nieuwe forum, net als het ‘oude’, ook RSS-ondersteuning zou hebben. Dat was namelijk de manier waarop ik op dit moment in staat was het forum een beetje in de gaten te houden.
Helaas blijkt het MMBase CMS waar SURFnet nu gebruik van maakt voor http://www.surfnet.nl nog geen RSS-functionaliteit te hebben. Voor het forum is dat jammer. De feed voor het overige SURFnet nieuws bleek (merkte ik overigens inderdaad nu pas) ook niet meer te werken. Maar dat zou een tijdelijk probleem zijn en zou opgelost worden.

Jammer, ik vond SURFnet een positieve uitzondering voor wat betreft websites van de SURF familie. Het was de enige site met RSS voor zowel forum als nieuws en dit is toch een (tijdelijk) stapje terug. Waarom daar zoveel aandacht aan besteden? Nou, omdat het blijkbaar nu nog een functionaliteit is die niet zo vaak gebruikt wordt dat ze het uit hun hoofd laten om over te stappen voordat MMBase die RSS-functionaliteit heeft (er wordt blijkbaar wel aan gewerkt, dus op termijn komt het). Óf de overige RSS-gebruikers zijn allemaal te stil en laten niets van zich horen.
Vind jij het ook een slecht idee, mail ze dan!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard
16 jaren geleden

Ik heb het even voor de zekerheid uitgezocht, maar MMBase biedt wel degelijk RSS ondersteuning. En ook phpBB, de engine achter het SURFnet-forum kan heel eenvoudig worden voorzien van RSS-feeds. Dat maakt dit verhaal nog iets bedenkelijker, want dat is het dus waarschijnlijk een bewuste keuze geweest om RSS niet te gebruiken.

Misschien heerst ook hier de onjuiste veronderstelling dat RSS lezers weghoudt bij de net zo mooi opgetuigde site, omdat de content dan ook in een rss-lezer gelezen kan worden. Zou me niet verbazen als het zo was…

Pierre
16 jaren geleden

Nou die indruk kreeg ik niet van de mailwisseling met SURFnet. En, de mensen achter SURFnet een beetje kennende, verwacht ik ook niet dat zij die angst hebben.

Overigens gebruiken ze bij de huidige engine ook de RSS-feeds, maar stappen ze nu over op het volledig gebruik van MMBase en raken daarom (tijdelijk) die functionaliteit kwijt.
Maar wellicht kun je ze de informatie over RSS ondersteuning in MMBase mailen?

Gerard
16 jaren geleden

Zou wel willen, maar deze info staat in de Gids Content Management Systemen 2005, en die is van papier.