Dik netwerk

Ik heb zojuist een paar stukken van de presentaties tijdens de SURFnet relatiedagen 2004 zitten meekijken. Ik vrees dat ik niet bij de doelgroep hoor want heel erg kan het me niet boeien. Ik moest aan de rioolvergelijking van Erik Duval denken: het zijn voor mij letterlijk pijpleidingen waar in niet teveel van wil weten, maar waarvan ik wél heel blij ben dat ze er zijn. Maar de discussie over dark fibers en lambdas en zo kan ik niet alleen niet helemaal volgen, maar warm wordt ik er ook niet echt van.
Dat betekent overigens niet dat ik me niet realiseer dat het feit dat ik hier op mijn laptopje draadloos verbonden met mijn routertje aan mijn ADSL-verbinding zit te typen met op de achtergrond een live stream die er voor zorgt dat ik met prima beeldkwaliteit mee kan kijken en luisteren (zelfs als ik de videofeed schermvullend zet) eigenlijk toch niet zo vanzelfsprekend is/was.

Ook zaken als “de hoeveelheid dataverkeer op dit moment via het SURFnet netwerk is vergelijkbaar met één CD-ROM per seconde” zijn indrukwekkend.
netwerkverkeer - Klik voor grotere versie
En wellicht zou ik er meer van weten als we in het onderwijs meer gebruik maakten van die bandbreedte zoals bijvoorbeeld in de situaties waar gigantische hoeveelheden data van ver uit elkaar liggende telescopen naar een centraal punt verstuurd moeten worden. Voorlopig proberen wij er vooral nog voor de zorgen dat we zo weinig mogelijk gebruik maken van het netwerk (misplaatste zuinigheid?).

Ik denk dat het enige juiste in dit geval is te zeggen: bedankt dat jullie er voor zorgen dat ik hier niets van hoef te weten en dat jullie er voor zorgen dat bandbreedte voor ons steeds vanzelfsprekender wordt.

Overigens: het is voor het eerst dat ik tijdens een evenement, terwijl ik niet fysiek deel neem aan dat evenement, een post geschreven heb die een reactie is op de inhoud van de presentaties.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties