First Mile TV

Ik heb zojuist naar de presentatie van Erik Huizer, van NOB Cross Media Facilities, tijdens de SURFnet relatiedagen over FirstMileTV zitten kijken en ben zwaar jaloers geworden op al die mensen in Nuenen. Zoals zijn presentatie al zegt “dat is pas televisiekijken!”.
Erik vertelde over hoe het NOB er nu voor zorgt dat we via internet de programma’s van de omroepen kunnen bekijken via http://www.uitzendinggemist.nl/. Daar zit (zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen) een pittige workflow achter om er voor te zorgen dat dat allemaal goed gaat. Die workflow is inmiddels volledig geautomatiseerd en het NOB wil natuurlijk meer dan alleen via internet uitzenden. Want een veel gestelde vraag was steeds: “hoe krijg ik dat nu op mijn TV?”, want daar blijken mensen toch het liefst naar te kijken.
Een van de manieren waarop dat nu aangeboden gaat worden is via een setop-box, die niet aan de kabel, maar aan je netwerkverbinding wordt aangesloten. Erik demonstreerde hoe e.e.a. werkte en hoewel het pas een begin is (wat betreft aanbod), ziet het er veelbelovend uit.
De setop-box komt overigens waarschijnlijk over een tijdje voor ongeveer 50 euro beschikbaar.
Waarom moet ik nou jaloers zijn op de mensen in die breedbandprojecten? Nou, omdat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden wil dit werken:
* voldoende bandbreedte. 5-8 Mbit/sec is vereist (Erik zei dat je dit dus niet met 2Mbit/sec hoeft te proberen)
* je hebt multicast nodig, dat betekent: geen NAT gebruiken (heb ik nu wel) anders werkt het niet en een goed ingestelde firewall (instellen hiervan is voor mij thuis minder een probleem).

Instellingen die op SURFnet zijn aangesloten zouden wel aan die voorwaarden moeten kunnen voldoen, maar Erik legde uit dat (ook) bij universiteiten en hogescholen de firewall standaard ingesteld staat op het niet doorlaten van UDP pakketten. En zonder UDP ook geen multicast. Hij was zelf hoogleraar in Twente en het had hem daar een paar jaar gekost om multicast voor elkaar te krijgen. Nu was hij bezig met de overstap naar Utrecht en kon daar weer opnieuw beginnen.
Ook bij mijn werkgever is multicast helaas nog niet mogelijk, na vandaag ga ik toch maar eens kijken wat daar aan te doen is.

Ik was sowieso bezig uit te zoeken hoeveel problemen ik me op mijn hals haal als ik overstap van Zonnet ADSL naar SURFSnel ADSL. Vooralsnog ziet het er naar uit dat dat betekent minimaal een maand geen ADSL-verbinding. Hoewel ik ook dan niet voor de 8Mbit/sec optie zou gaan (is toch effe wat duur), maar voor de 2Mbit/sec met de 1Mbit/sec upload (3x zo veel als nu en dat merk je bij het benaderen van dit weblog), krijg je bij SURFSnel ADSL voldoende IP-adressen om NAT overbodig te maken.
Omdat het NOB ook aan het werken is aan streams van zo rond de 1Mbit/sec (VHS-kwaliteit) is er dan toch al wat mogelijk.

In ieder geval goed om te weten dat TV-kijken in de toekomst (nog) een stuk leuker wordt.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard
15 jaren geleden

Pierre, wat is NAT?

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Gerard,

Ik heb wat WikiWoord-en toegevoegd.

Michel
15 jaren geleden

Pierre schrijft: "ook bij mijn werkgever is multicast helaas niet mogelijk, ik ga kijken wat er aan te doen is".
Nou, veel succes! Ik poog al maanden om het voor elkaar te krijgen dat we de MPEG1 en MPEG2 bestanden van de Surfnet Video Portal binnen het netwerk van de HR kunnen bekijken, maar tot zover zonder succes. Bij Surf bezweren ze me dat het zou moeten kunnen, bij systeembeheer roepen ze net zo hard dat het toch ècht niet kan. Het lukt me niet eens om uit te vinden wie er nou gelijk heeft.:-(

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel, Hebben ze bij jullie deze documentatie ook gehad?
Ik ga het gewoon maar eens aanvragen, wie weet valt het mee.