BHV

Vandaag ben ik de hele dag offline. Het is weer tijd voor mijn jaarlijkse herhalingscursus BHV (Bedrijfshulpverlener). Mogen we laten zien dat we nog weten hoe je iemand in de stabiele zijligging legt, mond-op-mond beademing en hartmassage oefenen (op een pop gelukkig) en laten zien dat je een brandje kunt blussen. Zinvol overigens, maar ook wel een van de weinige bijeenkomsten/trainingen/dagen waarbij ik zeker weet dat ik geen laptop hoef mee te nemen. :-)

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
15 jaren geleden

Dat voelt meteen een stuk veiliger als ik met jou in een vergadering zit… ;-)

Diny
Diny
15 jaren geleden

Nog niet mee hoef te nemen. Zodra je baas weet dat het ook via e-learning kan is het afgelopen met dagjes weg :)
BHV e-learning wordt al aangeboden van 123leren.nl

Pierre
15 jaren geleden

Nou dan op z’n best toch in een ‘blended ‘vorm, want omdat het herhalingscursussen zijn gaat men er vanuit dat we het nodige van de theorie al weten en zijn we zo’n 75% van de tijd zelf aan het werk geweest: nog maar eens oefenen met het benaderen van een slachtoffer, omrollen, stabiele zijligging, reanimatie, verband aanleggen, verschillende soorten brandjes blussen met CO2 of schuim (poeder heeft mijn werkgever gelukkig nog maar op één plek en daar mochten we terecht buiten niet mee oefenen) en het gebruik van een branddeken.
Het blussen van een brandende monitor is zoiets dat moet je een keer gedaan hebben. Meestal blus je namelijk ‘van je af’. Maar bij zo’n monitor heeft het geen nut als je daar van voren tegenaan staat te blussen. Daar moet je (gewoon) van boven in de luchtopeningen spuiten. En daar moet je de spuit dus anders voor vastpakken.
Overigens: we krijgen ook de nodige filmpjes te zien waaruit duidelijk wordt dat je in zo’n geval vooral niet voor held moet spelen. De kamer met brandende kerstboom die in 40 seconden vol dodelijke rook staat en waar de meubels dan al spontaan in brand vliegen of de tribune van het voetbalstadion dat in nog geen 2 minuten in lichterlaaie staat maken duidelijk dat blussen er echt alleen bij heel kleine brandjes bij is.
Idem overigens wat betreft reannimatie.

Diny
Diny
15 jaren geleden

Ok, ok, het fikkie stoken moet irl, de filmpjes hoef je niet op locatie te zien. Bedankt voor de tip tav monitor. Moest erg glimlachen over je opmerking dat je dat gewoon een keer gedaan moet hebben. Klinkt alsof het heel leuk was om te doen.
Complimenten over je blog trouwens, lees met veel plezier!

Hartelijke groet,
Diny

Viktor
15 jaren geleden

Of je wordt vrijwilliger bij de brandweer, dan mag je ook grote ‘brandjes’ blussen. Je doet goed werk én het is leuk om te doen. Tijdens realistische oefeningen wordt dan aandacht besteed aan "flashover" (=b.v. de kerstboom die een huiskamer in de brand zet) en "backdraft"….zéér indrukwekkend om in het echt te zien!

Foto’s

Maar goed….klein beetje off-topic :S

Pierre
15 jaren geleden

@Viktor: een oefening kan dan wel spannend zijn, we hebben ook foto’s gezien van het forensisch onderzoek naar aanleiding van deze brand in Eindhoven waarbij twee kinderen omgekomen zijn. Dat was inderdaad indrukwekkend, maar op een andere manier dan jij waarschijnlijk bedoelde.

@Diny: blussen oefenen is inderdaad heel leuk. Vooral omdat er altijd wel iemand in de trucjes trapt: de lege brandblusser die niet verzegeld is die zo halverwege (als iedereen al lekker enthousiast aan het oefenen is) er tussen gestopt wordt, of het gasvuurtje waarbij iemand een schuimblusser in de handen gedrukt krijgt (werkt niet). En zo ook de monitor. Het is overigens ‘gewoon’ een monitor van metaal waar met behulp van gas een vuurtje in gestart wordt, maar je krijgt hem dus écht niet uit als je hem niet van boven via de luchtgaten een flinke stoot met de CO2 of schuimblusser geeft.
En een brandweerman die voordat hij laat zien hoeveel rook er van een beetje brandende benzine af komt eerst even naar zijn collega’s belt om te voorkomen dat die voor niets uitrukken is natuurlijk ook wel grappig.

Oh, nou we toch off-topic aan het kletsen zijn, nog een handige tip die we kregen: Als je bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk komt (bijvoorbeeld een aanrijding tussen twee auto’s) en het slachtoffer stapt uit de auto, laat hem/haar dan niet in jouw auto gaan zitten bijkomen.
Meestal krijgt zo’n slachtoffer na een paar minuten (als de adrenaline gezakt is) alsnog pijn aan de nek. De kans dat jouw auto dan in een cabrio omgetoverd wordt is dan heel groot.

Viktor
15 jaren geleden

Met indrukwekkend doelde ik op het fenomeen flashover en backdraft, net zoals een tornado ook indrukwekkend kan zijn. Het leed wat hier gekoppeld wordt is natuurlijk verschrikkelijk…daar is weinig leukigheid aan te koppelen.

Het is sowieso wel bijzonder: oefenen bij de brandweer, danwel BHV is vaak leuk om te doen. Echter, op het moment dat je de geleerde kennis mag toepassen, is het alllemaal wat minder leuk voor de betrokkenen.

Nog een slimme tip: als je pech krijgt en je staat op de vluchtstrook, ga achter de vangrail staan en draai je stuur 1 slag richting de vangrail. Op het moment dat er iemand achterop mocht knallen, schiet je auto niet dwars de snelweg op, maar rijdt zichzelf tegen de vangrail. Dit kan de gevolgen zeer beperken!

Diny
Diny
15 jaren geleden

over brandende monitoren gesproken, kwam dit tegen http://www.online-solutions.org/bobri

Enjoy

Pierre
15 jaren geleden

LOL 8) Helemaal als je de afgelopen 24 uur bestookt bent met referer-spammers die je dus maar weer toevoegt aan je block-lijst.
Wil je hier meer van, dan moet je zeker even doorklikken naar de Bob Ricci Dot Com website. Ook beschikbaar op CD.

Oeps, mijn spam-blocklijst staat overigens erg strak, want het woordje [email protected] (met een a) is blijkbaar niet meer toegestaan.