Davideon online

“Davideon is een onderverwijsvernieuwingsproject dat in de jaren 2002 – 2004 is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Christelijke Hogeschool Windesheim. Het project had tot doel de didactische, technische en organisatorische aspecten rond het gebruik van streaming media in het hoger onderwijs te verkennen. Streaming media is, heel kort gezegd, het afspelen van audiovisueel materiaal via het internet.”

(bron)

Gisteren ontving ik twee keer een e-mail bericht dat met enige vertraging de geheel vernieuwde Davideon website gelanceerd is: www.davideon.nl. De komende tijd zal deze site nog worden uitgebreid met streaming materiaal dat voor iedereen toegankelijk is. Nu is een deel van het materiaal alleen toegankelijk voor medewerkers (en studenten) van de Davideon-instellingen en instellingen die een Beeld en Geluid in Academia licentie hebben afgesloten.
Het bericht gaat verder met uitleg over het project:

“Eind december is het SURF-project Davideon afgerond. Dit project had tot doel het ontwikkelen van onderwijs waarin het bestuderen van streaming audiovisueel materiaal als bron een grote rol speelt, en het rapporteren over de ervaringen daarbij. Het project is uitgevoerd binnen de opleidingen Journalistiek, Geschiedenis en Media en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Christeijke Hogeschool Windesheim.

Een van de producten die het project heeft opgeleverd is de publicatie ‘Davideon – een wereld in beeld en geluid’. In dit fraai vormgegeven boek van ruim honderd pagina’s doen tien docenten verslag van de ervaringen die zij gedurende het project met het gebruik van streaming media hebben opgedaan. Zes cursussen worden volledig beschreven, met een overzicht van de uitgangspunten, de voorbereidingen voor de docent, de opzet van de cursus en voorbeelden van opdrachten waarin streaming materiaal een rol speelt. Dit alles aangevuld met een didactische analyse met lessons learned, en enkele bijlagen over techniek, organisatie, gebruikte hulpmiddelen zoals de Virtuele Snijmachine en de rol van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bij het bestellen van audiovisueel materiaal gedurende en na Davideon.”

Omdat het project het als hun taak zien de ervaringen die ze binnen Davideon hebben opgedaan te verspeiden onder hun doelgroep, is het boek dat gemaakt is gratis te bestellen via de Davideon-website. Het is ook als PDF te downloaden.

Ik heb alleen tijd gehad om dwars door de 108 pagina’s te bladeren, maar het handboek ziet er interessant uit: het bevat een deel achtergronden/theorie/geschiedenis, een uitgebreid deel met voorbeelden van hoe video in het onderwijs is ingezet, een stukje over de techniek (gelukkig niet teveel want dat verouderd snel) en een stuk over de organisatie-inrichting. Toch maar even aanvragen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties