Screencapture-tools met elkaar in de slag

Wink v.s. Demo Builder v.s. Captivate

Vandaag ben ik aan de slag geweest met het Demo Builder en Macromedia Captivate als mogelijke alternatieven voor het gratis Wink. Alledrie de tools hebben als belangrijkste doel het maken van demonstratie/instructie-filmpjes op basis van schermafdrukken. Filmpjes is overigens niet helemaal het juiste woord, het gaat in dit geval om SWF-bestanden (‘Flash-bestanden’).
Hoewel Wink veel mogelijkheden biedt, zeker als je bedenkt dat het gratis is, blijkt dat een demo zonder geluid in een presentatie mét geluid “vreemd” aanvoelt. Belangrijke concurrent is Macromedia Captivate (zie ook dit bericht). Afgelopen week kwam ik nog een tweede kandidaat tegen: Demo Builder. Demo Builder lijkt veel op Captivate, maar is goedkoper in aanschaf.
Zoals ook door Michel Duijvestijn opgemerkt, is het even wennen als je overstapt van het gebruik van Wink naar Captivate of Demo Builder. Bij Wink draait alles om statische frames. Een tekstvak bijvoorbeeld is een vast plaatje op een frame. Muisbewegingen worden gerealiseerd door de muis op twee opeenvolgende frames op een ander plek te plaatsen.
Bij Captivate heeft een “frame” een eigen tijdbalk. Daardoor kun je een tekstvak bijvoorbeeld laten verschijnen en verdwijnen, muisbewegingen kunnen gemaakt worden door op het frame het begin- en eindpunt van de muis aan te geven.
Vooral bij bijvoorbeeld drag and drop (slepen) of typen merk je een verschil: Captivate en Demo Builder maken van die acties een soort filmpje dat je niet (zoals bij Wink) op individueel frame-niveau kunt bewerken. Dat is jammer, omdat je bijvoorbeeld type-fouten niet meer zo gemakkelijk kunt verwijderen. Het invoegen van handig geplaatste handmatige frames is dan een oplossing.
Demo Builder - Klik voor grotere versie Ik heb zowel met Demo Builder als met Captivate demo-filmpjes gemaakt. Het zijn, in tegenstelling tot de filmpjes gemaakt met Wink, vooral filmpjes om de verschillende functionaliteiten te testen en vertrouwd te raken met de applicatie.

Aanmelden bij bloglines (N.B. Het duurt even voordat de presentatie start!)
SCORM in RELOAD
SCORM in RELOAD #2

De eerste is gemaakt met Demo Builder. Hoewel Demo Builder ook achtergrondmuziek zou moeten ondersteunen lukte het mij niet die ook te laten horen als ik tekst ingesproken had. Bij Captivate beschik je over uitgebreide mogelijkheden om zowel de muziek op het juiste niveau te brengen als om achteraf vanuit de applicatie je eigen ingesproken tekst te bewerken. Een onhandig geplaatste adempauze of ehm kun je redelijk eenvoudig wegknippen.
Omdat je bij Captivate meteen geluid en animaties kunt uittesten zonder ‘rendertijd’ is het op elkaar afstemmen ervan veel eenvoudiger dan bij Demo Builder.

De twee RELOAD-demo’s zijn gemaakt met Captivate. De eerste mét achtergrondmuziek, de tweede zonder, maar mét tekstboxen. Ik denk dat mijn voorkeur uit gaat naar een derde variant: achtergrondmuziek en tekstboxen. De tekstboxen maken het mogelijk de demo ook zonder geluid te bekijken. De achtergrondmuziek is waarschijnlijk een kwestie van smaak. Zonder vind ik een paar van de frames waar ik alleen de muis zie bewegen erg stil, en om nou de hele tijd te blijven praten vind zelfs ik raar.

De projectbestanden van Captivate worden overigens enorm, voor de eerste met het achtergrondgeluid is het projectbestand maar liefst 36MB groot, voor de tweede toch ook nog 28MB. Dat heeft tot gevolg dat ik koffie kan zetten tijdens het opslaan van het project.
Gelukkig zijn ze na export ontzettend klein: nog maar 915kB met en 493kB zonder achtergrondmuziek!
Demo Builder brengt het er wat dat betreft een stuk slechter vanaf. Het projectbestand is weliswaar veel kleiner: 8MB (zonder achtergrondmuziek), maar dat is meteen ook de omvang van het SWF-bestand dat gemaakt wordt. En dat terwijl er compressie op het SWF-bestand werd toegepast.

Korte samenvatting van de verschillende plus- en minpunten:
Wink
Pluspunten:
X Gratis
X Kleine SWF-bestanden
Minpunten:
X Geen mogelijkheid om geluid toe te voegen
X Werkt nog niet goed samen met Articulate Presenter

Demo Builder
Pluspunten:
X Geluid mogelijk
X Goedkoper dan Captivate
X Meerdere objecten per scherm mogelijk
X Werkt samen met Articulate Presenter
Minpunten:
X Niet gratis
X Vreselijk geluid bij “tekst typen”
X Heel grote SWF-bestanden bij gebruik geluid

Macromedia Captivate
Pluspunten:
X Geluid mogelijk
X Achtergrondgeluid + voice-over mogelijk
X Meest uitgebreide applicatie
X Meerdere objecten per scherm mogelijk
X Kleine SWF-bestanden, ook bij gebruik geluid
X Werkt samen met Articulate Presenter
Minpunten:
X Duurste applicatie van de drie
X Heel grote projectbestanden bij gebruik geluid

Eindoordeel
Met een prijsverschil van minder dan 100 euro zijn de extra mogelijkheden van Captivate ten opzicht van Demo Builder ruim voldoende om dat te rechtvaardigen. Het kunnen gebruiken van audio heeft voldoende meerwaarde om op dit moment geen genoegen te nemen met Wink.
Wink - Klik voor grotere versie

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties