Captivate automatisch opnemen #2

Ik ben vandaag nog even verder gegaan met het ‘automatisch’ laten opnemen filmpjes in Captivate en ik moet zeggen: het gaat lekker. (zie ook dit bericht)
Het is nu veel gemakkelijker om snel een filmpje op te nemen.
Voorbeeld: automatisch aanvullen uitzetten.

Als onderwerp voor de tests van vandaag heb ik een storende feature van (o.a.) Internet Explorer genomen: het automatisch aanvullen. Want hoewel dat handig is in het dagelijks gebruik van een browser, wil je niet dat die lijstjes tijdens het capturen getoond worden.
Weet je nog niet hoe je dat uit zet, lees/kijk dan zeker even mee.

N.B. de voorbeelden zijn allemaal zonder geluid!

Eerste automatische capture – demonstratie
De eerste capture die ik maakte in demonstratie-modus met automatisch capturen ziet er al bijna goed genoeg uit: eerste versie (Captivate bronbestand 1.052kB).
Voor de duidelijkheid: *alle* tekstvakken en kadertjes die je hier ziet én de timing van de dia’s is dus door Captivate gedaan. Ik heb na het starten van de opname slechts de handelingen in IE uitgevoerd en geen tussentijdse handmatige captures laten maken.

Tweede versie
Na wat kleine aanpassingen, een dia er voor en er achter, heb je dit resultaat: tweede versie.

Oefen-modus
Een tweede manier van capturen is de oefen-modus (training-simulation). In die modus moet je zelf klikken. Captivate laat dan niet automatisch de muis bewegen, maar voegt hotspots op de plekken in op de plek waar de gebruiker moet klikken om naar de volgende stap (het volgende scherm) te komen. Bij fout klikken krijgt de gebruiker een melding en aanwijzing. Als de muis over de hotspot gaat, komt er een tip.
Het resultaat: Oefenmodus.
Dit is de versie zoals Captivate die produceert, er staat (dus) in het begin geen instructie, maar je moet beginnen met op het ‘extra’-menu te klikken.

Toets-modus
Een derde manier van capturen is de toets-modus (assessment simulation). Hierbij worden geen tips gegeven.
Het resultaat: Toetsmodus.
Dit is de versie zoals Captivate die produceert.

SCORM-pakket
Bij de toetsmodus kun je er ook voor kiezen om de resultaten van de toets op te laten slaan. In dit geval kun je dus het klikken op de verschillende menu-onderdelen monitoren. In (bijvoorbeeld) Natschool kun je dan de score, het al dan niet halen (afhankelijk van de ingestelde limiet) van de toets etc. bekijken in Studiecentrum > begeleiden > correctie en status.

Captivate SCORM - Klik voor grotere versie Captivate SCORM - Klik voor grotere versie Ik heb elk van de ‘stappen’ die je moet zetten een label gegeven (‘stap_0’, ‘stap_1’, etc.). Die labels gebruikt Captivate om het resultaat op te slaan, en die zie je hier terug.
Ik heb ook ingesteld dat je 90% van de antwoorden goed moet hebben, omdat het standaardresultaat na één keer fout klikken al het juiste antwoord laat zien, is de kans dat je het niet haalt nu nog erg klein.

Overigens is het helaas ook bij Captivate zo dat het manifest standaard niet compleet is, niet alle noodzakelijke bestanden komen in het door Captivate gegenereerde manifest voor (is aangepast in het downloadbestand).
Het SCORM-pakket: ZIP-bestand (478kB).
Het bron-bestand: ZIP-bestand (955kB).

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
Michel
15 jaren geleden

Ik heb het in m’n beschrijving in de wiki niet zo uitgebreid verwoord, maar dit zijn nu precies de features die dit pakket met kop en schouders boven z’n concurrenten doet uitsteken. (waarbij Wink als gratis alternatief nog steeds een uitstekende keus blijft)

Pierre
15 jaren geleden

Klopt. Daarom is het ook maar goed dat het vertalen naar het Nederlands zo eenvoudig ging. Want zonder dat had ik er geen gebruik van gemaakt en waren al die verschillende opnamemogelijkheden nagenoeg nutteloos geweest.