Culturele open source

“De Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland kreeg 4 jaar geleden de opdracht om daar naar te kijken en kwam uit bij Open Archives Initiative (OAI), een laagdrempelig, open source en daarmee democratisch protocol, oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van het elektronisch publiceren.”

(bron)

Mijn buzzword-meter sloeg op tilt bij het lezen van de inleidende alinea van dit document dat overigens voor de best interessant is. En de keuze voor OAI is natuurlijk een heel verstandige waar ook de onderwijsinstellingen op niet al te lange termijn de voordelen kunnen gaan plukken, maar uitspraken als

“OAI kan een uitgangspunt vormen voor een infrastructuur die in ieder geval inzicht biedt in de culturele rijkdom van Nederland. Verstandig gebruik van standaarden zowel op syntactisch als semantisch niveau moet leiden tot een basis waarmee niet alleen een mooie applicatie ontwikkeld kan worden, maar waarmee toekomstig hergebruik en duurzaamheid van erfgoedinformatie ook verzekerd is. Gebruik van cultureel erfgoed met bijvoorbeeld mobiele telefoons, pda’s en combinaties met GPS-systemen of binnen communities kan zo ondersteund worden. Als de basisinformatie toegankelijk is, dan komt aaibaar erfgoed vanzelf binnen eenieders handbereik.”

(bron)

zijn mij toch wat kort door de bocht. Het klinkt heel erg als een politicus die zegt dat dualiteit in het politieke bestel de leefbaarheid van Nederland en de dynamiek in de stimulering van de economische groei en samenwerking zowel nationaal als internationaal optimaal faciliteert.
Overigens gaat het ook in een ander artikel in Open Magazine mis:

“Wie informatie op het web publiceert werkt passief mee aan het groeperen van die informatie met soortgelijke informatie door zoekmachines. Het gebruik van het tags is meer actief. Je kiest daarmee bewust voor het delen van jouw informatie met specifiek gerelateerde informatie van anderen. Een sociale handeling, vergelijkbaar met het samenwerken aan het programmeren van open source software. Met het eenvoudig gebruik van tags ontstaat open source informatie!”

(bron)

Democratische Open source protocollen, Open Source informatie. Het lijkt wel op die wasmiddelreclames, als er ‘vernieuwd’ voor staat is het goed.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties