Lekker zinloos….of toch niet?

Vandaag ben ik bezig geweest met een zinloze activiteit: herinstallatie van Windows XP. Het was al weer (te) lang geleden en XP was vreselijk traag geworden. Begrijpelijk, want ik heb in de tussentijd een groot aantal verschillende programma’s geïnstalleerd, getest, bekeken en weer verwijderd. Dus eigenlijk is het minder zinloos dan het lijkt, maar een hele dag bezig zijn om je laptop terug te krijgen in de toestand van die ochtend (maar dan sneller) is nou eenmaal iets wat ik het liefst zo weinig mogelijk doe.

Ken je trouwens dat gevoel als je aan het inpakken bent om op vakantie te gaan: je weet dat je iets aan het vergeten bent, maar weet niet wat. Dat ontdek je pas als je 100km onderweg bent.
Zo gaat dat mij ook altijd af als ik aan het bedenken ben wat ik allemaal moet backuppen vooraf, welke instellingen geëxporteerd moeten worden etc.
Deze keer was het de lijst met RSS-feeds die ik vergeten ben te exporteren uit SharpReader. Wijzigingen van de laatste paar weken ben ik daar kwijt. Nou ja, soms is een beetje meer opruimen dan je van plan was helemaal niet zo slecht. Is er wat meer ruimte voor nieuwe feeds.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gideon
15 jaren geleden

"Begrijpelijk, want ik heb in de tussentijd een groot aantal verschillende programma’s geïnstalleerd, getest, bekeken en weer verwijderd."

Dit lijkt me een typisch geval van aangeleerde machteloosheid ;) Dit is een gewoon een bug in het applicatie beheer systeem. Neem aub de moeite om deze bug te melden bij de leverancier. Please?

Patrick
Patrick
15 jaren geleden

Ik ken dat gevoel maar al te goed Pierre.
Ik probeer (om zo min mogelijk dat gevoel te krijgen) zoveel mogelijk instellingen/plaats van bestanden ed. niet op de "systeem schijf" te plaatsen maar op een andere partitie. Het programma moet dit dan natuurlijk wel toelaten. Op die manier hoef je op het moment supreme niet zoveel te backuppen enzo.

Wellicht voor jouw Pierre is bovenstaande gesneden koek echter wellicht voor andere lezers een goede tip.

Pierre
15 jaren geleden

Dat probeer ik inderdaad ook te doen: De offline-bestanden voor Outlook Express staan bijvoorbeeld al op de data-schijf, maar de account-informatie en de adresboeken moet je toch nog even exporteren. Voor IE had ik favorieten ook op de data-schijf staan, maar voor Firefox had ik dat nog niet aangepast (moet nog even uitzoeken hoe). Daarnaast gaat het om instellingen (servernaam + gebruikersnaam waar een applicatie verbinding mee maakt) die je vaak eenmalig invult en die vast in de applicatie zitten.
SharpReader was een beetje een verassing, die staat namelijk in zijn geheel op de data-schijf, maar blijkt toch ook informatie op de systeemschijf te hebben opgeslagen.
En ik gebruik nou eenmaal een groot aantal applicaties, veel daarvan wil ik niet in de image hebben omdat ik daarvan de meest recente versie wil installeren na het terug plaatsen van de image.

Patrick
Patrick
15 jaren geleden

De vele bestanden die OE (Outlook Express) gebruikt vind ik een nadeel. Ik ben dan ook overgegaan naar de gewone Outlook. OE heeft ook wel weer voordelen, maar ja. De gewone Outlook gebruikt 1 .pst file die je makkelijk op je data schijf kan zetten. Gewoon knippen en plakken naar de plaats waar je de file wilt hebben.
Favorieten van IE en bijvoorbeeld de map mijn documenten zijn erg makkelijk te "verplaatsen" naar je data schijf dmv. Tweak UI. Tweak UI is beschikbaar op de site van Microsoft http://www.microsoft.com/windowsxp/do

Account informatie en instellingen sla ik dan op in een word-document zodat ik dat altijd kan opzoeken. Verder kun je natuurlijk ook in dat docje bijhouden welke applicaties je gebruikt. Bij de herinstalltie heb je dan zo de laatste versies bij elkaar gezocht.

De instellingen van Sharpreader ken ik nog niet, nog niet naar gekeken.

Images:
Ik maak meestal een image voordat ik weer nieuwe software installeer. Als die nieuwe software dan niet bevalt kun je weer snel terug. Ik snap dat je na een tijd ook overbodige software in je image hebt staan…….helaas is er dan nog maar 1 oplossing…..herinstallatie.

Zelf maak ik ook een image waar ik verder niet aan zit. Dit image bestaat dan uit het OS en office. Meestal "overleven" die 2 wel een tijd in het snelle release tijdperk.

Viktor
15 jaren geleden

Het herinstalleren van windows komt bij mij iig een stuk minder frequent voor sinds de introductie van XP. Ten tijde van win98 was het een jaarlijkse activiteit.

De enige keer dat XP moest hetinstalleren was na een foute ingreep van partition magic; na de melding van een critical error was opnieuw formatteren de enige oplossing. Gelukkig had ik een backup gemaakt…:)