Weblog en LCMS

“Ik kwam vorige week op de volgende gedachte: Zou het geen goed idee zijn om het bestandsbeheer voor de attachments die je in het weblog wilt plaatsen, van de weblogapplicatie te verplaatsen naar een LCMS? Wat je in feite doet in het weblog is bestanden opslaan in een webdirectory en vervolgens vanuit een artikel naar deze bestanden linken.”

(bron)

Patrick had vorige week een goed idee. Zeker als je zou zien hoe de mappenstructuur met afbeelden en bestanden hier op het weblog is. Logisch als je weet hoe mijn studeerkamer er meestal uitziet, ook logisch omdat dit weblog in die bijna drie jaar uitgegroeid is van een plek waar ik af en toe wat post naar een plek met bijnar 1400 berichten en een paar honderd MB aan achterliggende bestanden.

Uit de test van Patrick blijkt dat het idee op zichzelf wel goed is, maar dat de uitvoering ervan in de praktijk nogal tegen valt. En dat zie je vaak als het gaat om koppelingen tussen systemen. Waar het met RSS en ook de verschillende weblog gerelateerde API’s voor het posten van berichten nog vaak heel aardig gaat, lijkt dat voor aan onderwijs gerelateerde systemen vaak moeilijk. Behalve als het een op maat, door een commerciële leverancier geleverde koppeling is.
Want zeg nou zelf: wie kan mij een open source LCMS noemen dat dit wél al voor mij (of Patrick) regelt?
(ik zou er meteen een licentie voor kopen! ;-))
Maar het kan toch niet zo zijn dat we daardoor straks overgeleverd zijn aan op maat gemaakte koppelingen die daarmee meteen de applicaties die we kunnen gebruiken dicteren?

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
michel
15 jaren geleden

Zoals ook al gemeld bij Patrick: ik vind het niet helemaal eerlijk om in dit verband te klagen over de gebruikers(on)vriendelijkheid van de LCMS/webdirectory. Dat heeft met de koppeling naar het weblog niets te maken.
Verder vraag ik me af of een LCMS niet een te zwaar middel is. Zo’n pakket is toch bedoeld voor het uitserveren van complete pakketten en niet primair voor individuele assets.
Tenslotte zul je in geval van een publiek toegankelijk weblog wel moeten zorgen dat ook je LCMS-assets publiekelijk toegankelijk zijn.

Wytze Koopal
15 jaren geleden

Ja, je verzuchting "(..) het kan toch niet zo zijn dat we daardoor straks overgeleverd zijn aan op maat gemaakte koppelingen die daarmee meteen de applicaties die we kunnen gebruiken dicteren?" zal volgens mij nog wel even realiteit blijven.
Ik durf te beweren dat bijna alle koppelingen tussen systemen op de instellingen voor hoger onderwijs in Nederland van dit type zijn. Ze voldoen voor 95% (of nog meer?) niet aan enige IMS standaard of specificatie ben ik ban. Misschien dat ze wel op XML gebaseerd zijn, maar dat is iets anders.