The Emperor's New Groove

Nee, niet de film deze keer, maar het geesteskind van de man die ook Lotus Notes bedacht:

“Microsoft neemt Groove Networks over. Oprichter Ray Ozzie wordt baas Technologie en rapporteert direct aan Bill Gates.”

(bron)

Heel kort samengevat is Groove een peer-2-peer project en samenwerkomgeving. Bij het OTEC heb ik met Groove gewerkt, en was er niet onverdeeld enthousiast over. Het was de beste in zijn soort, maar een echt door techneuten ontwikkeld pakket, niet al te gebruikersvriendelijk, niet al te snel (en zorgde er voor dat je laptop dat ook niet meer was) en het concept van een netwerk met alleen peers heeft nou eenmaal (volgens mij) juist niet de toekomst.

Waarom? Nou, heel simpel: als er bijvoorbeeld vijf mensen werken in een project met 100MB aan bestanden (PDF’s etc) en er komt een zesde bij. Dan gaat de client van dat zesde projectlid op zoek naar een van de andere vijf om daar die 100MB aan bestanden vandaan te halen.
Zeker als je in veel projecten participeert, betekent dat dat er het nodige dataverkeer voor de updates plaats vindt.

Vervelend was dat Groove toen, een jaar geleden, geen mogelijkheid had om bijvoorbeeld aan te geven dat maar een deel van je bandbreedte daarvoor gebruikt mag worden. Dus kon het voorkomen dat thuis mijn ADSL-lijntje helemaal dicht getrokken werd omdat iemand anders van een project een herinstallatie van Groove had uitgevoerd.

Een combinatie van een aantal centrale servers die voor dat soort gevallen gebruikt worden en clients (zoals bij Lotus Notes overigens nog het geval was) is wat mij betreft overigens wél zinvol. Voor mij hoeft het ‘power to the people’-principe niet zó ver doorgevoerd te worden dat er helemaal niets centraal meer mag/kan. Dat is bij filesharing van illegale exemplaren van films en mp3’s wellicht relevant, maar in een zakelijke context niet.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties