Opwindend bloggen

Tijdens het interne teamoverleg vandaag hebben we het gehad over het opstarten van een besloten weblog voor ons team. Aanleiding daarvoor was het lijstje met activiteiten van de individuele teamleden. Dat lijstje (2 A4) was opgesteld door de coördinator en bevatte steeds een paar regels beschrijving van een activiteit en daarachter wie er bij betrokken waren.
Omdat we allemaal redelijk zelfstandige consultants zijn, werken we (mee) aan veel verschillende projecten of activiteiten. Maar die zijn in het algemeen wél weer aan elkaar gerelateerd. En dus is het ook belangrijk dat we op zijn minst van elkaar weten wie waar mee bezig is.

Nu was het doel van het lijstje niet om een uitputtend en compleet gedetailleerd overzicht te maken, maar gewoon om elkaar op de hoogte te houden. Dat is iets wat we allemaal wel zien zitten. Maar omdat we het aantal teambrede vergaderingen proberen te beperken (nu één per maand) zijn die vaak te kort om alle activiteiten uitgebreid genoeg aan bod te laten komen.

De vraag die daarop gesteld werd was of we elkaar niet beter op de hoogte konden houden door een besloten weblog voor het team op te zetten. Daarop kon dan iedereen die dingen bijhouden die hij/zij met de rest van het team wilde delen.
Criteria voor een bericht in ons geval:
* het is iets waar je je over opwindt; of
* het is iets waar je enthousiast over bent.

En dat vond ik eigenlijk wel heel mooi gevonden criteria of vuistregels. Toen ik er over nadacht kwam ik tot de conclusie dat het twee criteria zijn die in ieder geval voor mijzelf persoonlijk een grote rol spelen bij het bepalen of ik ergens iets over wil schrijven.

We kiezen voor een besloten weblog, omdat we dan meer vrijheid hebben om te schrijven wat we er van vinden. Gezien de twee genoemde criteria is dat wel zo handig. Want (natuurlijk) schrijf ik hier niet over alle werkgerelateerde dingen. Er zijn best nog wel wat dingen die ik tijdens een teamoverleg wel kan zeggen en op een besloten teamblog zou kunnen schrijven, maar die ik niet hier op dit blog zou kunnen/mogen/willen schrijven.

Wat tooling betreft is flexibel rechtenbeheer van belang en dan vooral ook aan de lezerskant. Dat is een sterk punt van Elgg (zie ook deze berichten) en dat is voorlopig mijn favoriet voor deze klus. Helaas is Elgg nog niet voor download beschikbaar. Ik heb David Todd van Elgg gemaild en hij gaf aan dat de planning was om de code binnen een week of drie beschikbaar te hebben. Daar moeten we nog wel op kunnen wachten. In de tussentijd denk ik dat ik maar eens een paar collega’s uit het team ga uitnodigen op de gehoste Elgg-dienst genaamd Apcala waar ik al een test-account heb aangemaakt.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
15 jaren geleden

Ik denk dat voor dit soort besloten weblogs misschien nog wel een veel grotere markt ligt dan voor de openbare.
Een (besloten) weblog lijkt mij een perfect medium om je directe collega’s op de hoogte te houden van waar je mee bezig bent. Veel geschikter in ieder geval dan mail waarlangs nu nog heel veel copy to all wordt gestuurd. Waarop dan weer met copy to all wordt gereageerd door een van de collega’s…

Annette
15 jaren geleden

Als beleidsmedewerker bij de beleidseenheid Onderwijs en Kwaliteitszorg, afdeling expertisecentrum Leren en ICT ben ik ook overtuigd van het dit medium als informatiemiddel naar elkaar toe. Op dit moment gebruik ik mijn eigen weblog daarvoor, maar er is er een in de maak voor intern gebruik.