Hergebruik van onderwijsmateriaal in ELO's

Vanmiddag vlieg ik naar Manchester om van daaruit naar Bolton verder te reizen voor de derde editie van de CETIS Codebash. Daar draait het dan twee dagen om het testen van uitwisselen van content, lesmateriaal, toetsmateriaal, gebruikersinformatie, nieuws etc.
Vanuit Nederland doet Kennisnet op afstand mee en Turpin Vision is lijfelijk in Bolton aanwezig.
Om me alvast wat in te lezen en in ieder geval een beetje beeld te hebben van wat een aantal andere applicaties al kunnen. Een extra aanleiding daarvoor was het testen van de “winter-editie” van Natschool versie 8.
Die winter-editie, een verzameling van updates en fixes voor de versie van Natschool die nu bij mijn werkgever in gebruik is, bevat namelijk een verbeterde exportmogelijkheid voor Natschool-catalogi.

De gekozen tools zijn tamelijk willekeurig: ik moest ze beschikbaar hebben. Dat betekende dus Reload, Natschool en Learn eXact. Daarnaast heb ik drie open source op PHP/MySql gebaseerde ELO’s met SCORM/IMS CP-ondersteuning, gedownload en geïnstalleerd. Dat was overigens in alle drie de gevallen een makkie en dus doen ook Dokeos, ATutor en Moodle mee.

Vooraf
Voor de test heb ik gebruik gemaakt van een stukje van een verzameling studieroutes die gemaakt zijn door Peter Vennema.
De studieroutes leggen het gebruik van bepaalde delen van Naschool uit. Ze zijn gemaakt in Microsoft Word en daarna met Word2Web (met een Fontys-sjabloon) geconverteerd naar HTML-documenten. Die HTML-documenten zijn daarna met de Contentworkbench, een tool geleverd door Threeships, geconverteerd zodat er unieke bestandsnamen en “nar.asp”-verwijzingen gebruikt worden.
Het resultaat is daarna in Natschool geïmporteerd.

Het resultaat in Natschool
Zo ziet het geheel er in Natschool uit:
Natschool - Klik voor grotere versie
Export naar contentpackage
Uit de set met handleidingen heb ik een klein stukje overgezet in een catalogus en die geëxporteerd naar een IMS Contentpackage (ZIP-bestand, 272 kB)
Bij de export haalt Natschool de nar.asp-verwijzingen (blijkbaar) weer uit de pagina’s én voegt een groot aantal XML-bestanden toe (in de XML-map). Die XML-bestanden gebruikt Natschool om allerlei Natschool-specifieke informatie (bijvoorbeeld rond gebruikte icoontjes, de wijze waarop de content getoond moet worden etc.) in op te slaan. Andere toepassingen negeren die bestanden, net als overigens de Natschool-specifieke metadata in het manifest.
Het package is een mooi voorbeeld van hoe het gebruik van een gezamenlijke set afspraken zoals IMS Contentpackaging, je toch in staat stelt je eigen specifieke informatie toe te voegen. Het enige wat ik nog graag gezien zou hebben was dat de attribuut-informatie uit Natschool netjes in de metadata elementen verwerkt was (is iets voor versie 9 ;-) )
Het contentpackage voldoet aan de afspraken binnen IMS Contentpackaging 1.1.3, maar blijkt breder bruikbaar te zijn dan je op basis daarvan zou denken. De ELO’s die SCORM-importmogelijkheden hadden slikten het in twee gevallen probleemloos.
Overigens hebben we het hier meestal uitsluitend over het importeren van het materiaal en de samenhang/structuur. Metadata blijft even buiten beschouwing.

Learn eXact
Learn eXact heeft geen problemen met het importeren van het package en kan het ook weer weergeven:
Learn eXact - Klik voor grotere versie
Reload editor
Ook de Reload editor heeft geen problemen met het openen van het package:
Reload - Klik voor grotere versie In de afbeelding zie je overigens ook dat Reload netjes de Natschool-specifieke metadata voor het package weergeeft. Deze metadata is namelijk weliswaar onbekend voor Reload, maar is op de juiste manier toegevoegd op een plek waar uitbreidingen toegestaan zijn.
Ook weergeven is geen probleem:
Reload - Klik voor grotere versie Al laat Reload in de boomstructuur aan de linkerkant een tweetal elementen zien die eigenlijk verborgen hadden moeten zijn.

Moodle
Ook Moodle had weinig problemen met het package, ondanks dat het eigenlijk ‘alleen’ ondersteuning heeft voor SCORM. Moodle vindt het afwezig zijn van de runtime functionaliteit in het package blijkbaar geen probleem:
Moodle - Klik voor grotere versie Moodle - Klik voor grotere versie
ATutor
ATutor zou ook SCORM-ondersteuning moeten hebben, maar ik heb er nog de nodige problemen mee (ook met ‘echte’ SCORM-packages overigens!). Het contentpackage lijkt in eerste instantie geïmporteerd te worden:
ATutor - Klik voor grotere versie maar de inhoud van de HTML-documenten is compleet corrupt geraakt bij de import:
ATutor - Klik voor grotere versie
Dokeos
Ook Dokeos maakt er geen probleem van dat het package eigenlijk geen SCORM-package is en importeert het zonder klagen:
Dokeos - Klik voor grotere versie Dokeos - Klik voor grotere versie

Voorzichtige conclusie
Op heel basaal, content-niveau blijkt er dus toch al heel wat mogelijk te zijn. Het blijkt ook dat flexibiliteit bij het importeren van packages wel zo prettig is. Het feit dat zowel Dokeos als Moodle niet mopperden over een aantal onderdelen die eigenlijk verplicht aanwezig zouden moeten zijn om het een valide SCORM-package te maken kwam in dit geval goed van pas. Er zou natuurlijk wel wat voor te zeggen zijn als ze er wel even melding van maakten bij het importeren zodat je in ieder geval weet wát je aan het binnenhalen bent.
En zoals eerder gezegd, laat het package zien dat je gewoon al je applicatie-specifieke informatie kwijt kunt op een manier die bij andere applicaties niet voor problemen zorgt.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annette van Liere
15 jaren geleden

Ziet er zo op het eerste gezicht veelbelovend uit.
Zelf ben ik ook geïnteresseerd in een tool om gemaakte content (buiten NATschool) als een catalogus te kunnen importeren, met de boomstructuur erbij. Bijvoorbeeld d.m.v. een metadataformulier. We zien steeds meer dat er samenwerkingsverbanden zijn waarbij content ontwikkeld wordt, dat in verschillende elo-systemen moet worden geïmporteerd. Zo’n onafhankelijke tool zou erg handig zijn.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Annette,

Dat kan met RELOAD. Daar kun je die boomstructuren maken. Overigens was dat in dit geval niet persé nodig omdat Word2Web zelf die navigatiestructuur ook al deels meegeeft.
De meeste tools die zeggen SCORM-packages te maken doen dat niet foutloos, RELOAD wel en is daarom ook heel geschikt om foutjes in de export van die andere tools te repareren.
Als het goed is zou jij overigens ook het zip-bestand in jullie Natschool-versie moeten kunnen importeren (als jullie de winter-edition hebben). Je krijgt dan een dialoogstructuur die je in staat stelt de juiste icoontjes te koppelen, categorienamen aan te maken en metadata te koppelen/óf nieuwe velden te genereren (want die heb je hoogstwaarschijnlijk niet precies zo gedefinieerd in jouw NS-versie).