Codebash foto's en video

Ik heb zojuist even de resterende foto’s en een video uit de digitale camera gehaald. Die video wilde ik eerst liever niet online zetten, omdat ik bang was dat dat mijn servertje helemaal onderuit zou trekken, maar ik realiseerde me op tijd dat ik nog een account heb bij de SURFnet videotheek. En daar had ik nog nooit gebruik van gemaakt.

Om te voorkomen dat ook alle RSS-feed lezers ze verplicht binnentrekken, staan de foto’s etc. op een aparte pagina. Even doorklikken dus.
Er zaten nog een paar foto’s bij van het spiksplinternieuwe (dat is vast niet één woord) gebouw van de universiteit van Bolton
Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Op de laatste foto kun je zien dat ze de ‘tuin’ voor de ingang nog aan het aanleggen waren. En overal (op te toiletten na) rook het gewoon nog naar ‘nieuw gebouw’.

Bolton zelf is niet zo’n schitterende stad, al staan er wel een paar leuke gebouwen. Op het station en in de trein vanochtend kon ik het echter niet nalaten om toch een paar foto’s te maken.
Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Codebash 2005 - Klik voor grotere versie Manchester Airport ligt tamelijk ver buiten Manchester. Nadat de trein vanuit Bolton tot in het centrum van Manchester nogal vol gezeten had, was hij daarna bijna leeg. Dus kon ik zonder vreemde blikken te krijgen de digitale fotocamera naar buiten richten en een opname maken.

Ik weet het, het is bijna zo boeiend als gras zien groeien, maar ik was zelf nog wel onder de indruk van de prestaties van de Canon Powershot S45 waarmee de opnames gemaakt zijn, het is immers een fotocamera.
Het originele AVI-bestand van 3 minuten met een formaat van 320×240 is ruim 48MB groot en daarna met Media-encoder geconverteerd naar een Windows Mediabestand met hetzelfde formaat, maar met een omvang van slechts 7,5MB.

Uploaden
Uploaden van het bestand naar de SURF Videotheek ging de eerste keer fout: ik had het verkeerde formaat in de keuzelijst gekozen en nadat de 7,5MB verstuurd waren kreeg ik simpelweg de mededeling dat er iets fout gegaan was (met de suggestie dat dat aan een foutieve keuze van bestandindeling zou kunnen liggen). Ik ben blij dat ik breedband heb en het mij dus niet zoveel uitmaakt om het nog eens te versturen. Niet handig.

Metadata
Metadata moet je met de hand invoeren, ook zaken die je in Windows gewoon in een popup te zien krijgt als tijdsduur, bitrate, breedte en hoogte moet je zelf invoeren. Raar genoeg zijn die overigens achteraf niet meer te wijzigen (staan op N/A).

Blacboard-ondersteuning
Wel weer handig is de ‘blackboard-ondersteuning’. Ik gebruik dan wel geen blackboard, maar kon er wel de HTML-code vinden die ik hier in het bericht gebruikt heb om de video in te voegen.

Transcoderen
Ook apart is de ‘transcodeer’-optie. Hiermee kun je andere versies van je videobestand laten maken, bijvoorbeeld voor verschillende bandbreedtes (conversie naar RealVideo zit er niet tussen, dat ondersteund de portal niet meer).
Het zou wel logisch zijn geweest als je meteen zou kunnen zien waar je filmpje zich nu bevindt, want ik neem aan dat h
et niet logisch is dat ik hem nu bijvoorbeeld naar DVD-kwaliteit laat transcoderen.
Om het toch eens uit te proberen heb ik geselecteerd:
* Windows Media Medium-Low Bandwidth (100 kbps)
* VHS quality with MPEG1 encoding tuned for SVP (1.5 mbps)

Eens kijken wat hij er van maakt.
Het resultaat is overigens niet meteen zichtbaar (uiteraard). Ik heb mijn e-mail adres moeten invoeren en krijg bericht als het klaar is.
Wordt vervolgd.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
Michel
15 jaren geleden

En ik me maar afvragen waar die herrie toch ineens vandaan kwam…
Overigens kan het handig zijn ook het statusvenster aan te laten staan in je embedded video, dan kun je namelijk zien dat ‘ie aan het bufferen is etc.
Ik ben benieuwd wat je ervaringen met mpeg1 zijn, je hebt hier die Kassenna broadband player voor nodig. Op de HR heb ik die nog niet aan de praat weten te krijgen (firewall problemen) thuis heb ik er onvoldoende bandbreedte voor.

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel,

Met statusventer bedoel je die balk onder de knoppen? Dan moet ik daar de code even voor opzoeken, die wordt namelijk niet toegevoegd in de code die bij SURF gegenereerd wordt.

Hoe lang duurt het bij jou eigenlijk voordat de video begint met afspelen? Bij mij redelijk snel, maar ik heb dan ook geen representatieve downloadsnelheid voor een thuisgebruiker.

De verschillende aparte players heb ik wel eens geïnstalleerd gehad, maar zijn daarna ook weer verdwenen omdat ik het geheel niet aan de praat kreeg. Ik dacht dat ik de MPEG1-stream ook gewoon zonder aparte player kon bekijken en ik alleen voor de MPEG2-stream die player nodig had?
De Windows Media Medium-Low Bandwidth stream is overigens inmiddels klaar, maar niet om aan te zien. Op zich niet raar, hij is teruggebracht naar ongeveer 2MB omvang en van een datastroom van 361kps naar eentje van 100kbps. Dat is gewoonweg wat veel van het goede.

Michel
Michel
15 jaren geleden

* mbt statusvenster: die vind je in het rijtje parameters bij "showstatusbar":
<param name="AUTOSTART" value="TRUE">
<param name="PLAYCOUNT" value="1">
<param name="SHOWCONTROLS" value="TRUE">
<param name="SHOWDISPLAY" value="FALSE">
<param name="SHOWSTATUSBAR" value="TRUE">

* mbt mpeg1: normaal gesproken zou je geen aparte player nodig hebben, maar voor de SVP-streams wel volgens mij. Er staat wel het e.e.a. over op de SVP-site http://video.surfnet.nl/info/tips-too

* mbt startsnelheid: met een paar seconden begint hij al te spelen, dus geen probleem. Dat is ook het grote voordeel van een echte streaming server zoals die bij Surf: onafhankelijk van je verbindingssnelheid krijg je altijd wel wat bruikbaars binnen. Als het laten zien van video niet lukt dan laat hij alleen het geluid horen.

Pierre
15 jaren geleden

Hmmm, ik zie dat de code die de videoportal genereert niet helemaal probleemloos werkt in firefox. Zo werkt het uitzetten van de "autostart" in een embed-object niet. En ook het laten zien van het statusvenster met het param element lukte niet.
Op deze site staat een handige wizard om de code te genereren, niet alleen voor windows media, maar ook voor bijvoorbeeld flash. Die code (combinatie van het OBJECT-element en EMBED-element) werkt wél netjes in beide browsers. Maar het is blijkbaar zo dat Nucleus een deel van de gegenereerde code wegfiltert als ik die in een bericht plak. Ik moet dus eerst even kijken naar de filter.

Pierre
15 jaren geleden

Het transcoderen van de aangevraagde MPEG1-versie is niet goed gegaan, ik kreeg dit mailtje:
op "Fri Mar 25 20:51:15 2005" is door de SURFnet Transcoding Engine helaas gemeld dat je mediafile ‘Codebash_2.wmv’ (id:2657, referentienummer:443a7bed648df683eaa9dd2112007894) niet verwerkt kon worden.
Dit kan betekenen dat het formaat van je mediafile niet verwerkt kon worden, maar waarschijnlijker is dat er ergens in het systeem iets niet goed gegaan is.
Je kunt rustig nog eens proberen je mediafile te laten verwerken.

Met vriendelijke groet,
Het SURFnet Transcoding team.
*
Dan maar zelf doen.
(eigenlijk best wel iritant dat die trein nou al weer automatisch begint te rijden)

Michel
Michel
15 jaren geleden

ik heb gisteren nog eens even gekeken naar de pagina met een windows XP-home PC met een analoog modem.
De video gaf daarbij geen sjoege, maar dat had volgens mij meer te maken met het feit dat er een oude versie (de classic?) van de mediaspeler was geinstalleerd.

Pierre
15 jaren geleden

Het rare was dat ik hem op mijn andere pc hier (is al wat ouder, langzame processor) ondanks de aanwezigheid van XP en Media Player 10 het beeld heel schokkend weergaf. Terwijl die notabene met een kabel (100mbit/sec) aan de router verbonden zat, terwijl mijn laptopje een wireless verbinding gebruikt.