Pagina's verwijderen uit de wiki?

“Ja, ik weet dat het uitgangspunt voor een wiki is dat eenmaal aangemaakte pagina’s blijven bestaan, maar ik zou hierbij eens ter discussie willen stellen of dat (voor wat betreft “ons” ICT in het onderwijs wiki) tot in lengte van tijden zo moet blijven.”

(bron)

Michel vraagt zich af of we niet ook af en toe een pagina moeten verwijderen uit de wiki en stelt voor dezelfde procedure te volgen als bij Wikipedia gebruikt wordt.
Ja, zoals Michel zelf al aangeeft, vond ik een goed uitgangspunt bij wiki’s inderdaad dat pagina’s als ze aangemaakt zijn altijd blijven bestaan.

Met ruim 500 pagina’s is de ICT en Onderwijs wiki ook niet te vergelijken met Wikipedia wat de noodzaak van verwijderen van pagina’s betreft.
Als ik de pagina’s die voor verwijdering zie en de discussies die op Wikipedia gevoerd worden rond het verwijderen van pagina’s verwacht ik eigenlijk dat wij geen enkele pagina hebben waarvoor je zowel de huidige versies als archief-versies van wilt verwijderen.

Maar, zolang het inderdaad zo’n democratisch principe is en het uitgangspunt is “when in doubt, don’t delete”, heb ik er geen problemen mee. Ook bij de ICT en Onderwijs wiki zijn het alleen de admins die een pagina daadwerkelijk kunnen verwijderen uit de database, dus de procedure zoals op Wikipedia zouden wij ook kunnen overnemen.
Iemand zin in het maken van de pagina’s met de benodigde uitleg?

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
15 jaren geleden

Ik ben van mening dat ALLE content behouden moet worden. Het feit dat iets gekwalificeerd werd als dat het wegggegooid zou moeten is informatie/kennis. Iemand vindt dat iets weggegooid moet worden omdat daar een reden voor is. Dus de opmerking dat iets niet meer valide is PLUS de reden WAAROM iets niet meer valide is is op zich weer informatie/kennis.

Ergo: Laat de informatie in takt en … plaats bij de weg-te-gooien-informatie
a) de opmerking dat hij weggegooid moet worden en …
b) de opmerking dat ‘die-en-die vond dat …’ of ‘om-die-en-die-redenen werd het nodig geacht om deze informatie weg te gooien’.

Pierre
15 jaren geleden

Precies mijn eerste reactie, maar het gaat hier om pagina’s die je niet in de wiki wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat het reclame is voor een product, instelling, een persoon die zichzelf belangrijker vindt dan zou moeten, omdat het informatie dupliceert die ergens anders al staat (en daardoor voor verwarring zorgt), etc.
Zoals ik al zei, dat soort pagina’s heb ik nog niet echt gezien.

Ik weet overigens niet wat er met de informatie over de discussie gebeurt nadat op Wikipedia een pagina daadwerkelijk verwijderd is. Ik denk haast dat die informatie wél in de versies van de daarvoor bestemde discussiepagina’s blijft bestaan.