Ineen(s) werkte het (ongeveer)

Pfff, er zijn zo van die haast wetmatigheden in het leven. Zo is het ‘effe’ installeren van software die je helemaal niet kent en die met andere software moet samenwerken iets waarbij je er op kunt rekeken dat het meer tijd gaat kosten dan je vooraf dacht.
Zo ook toen ik met Ineen aan de slag ging.
Wie deden er mee?
* Ineen
* X-Lite
* Windows Messenger 5.1
* FireFly
Op de server:
* OnDO SiPServer
Bij SURFnet:
* Click-To-Meet

De uitdaging
Het belangrijkste probleem was het met elkaar laten praten van de verschillende SIP-clients. De documentatie is/was niet altijd even duidelijk en het heeft met nogal wat tijd gekost om te ontdekken wat nou welke poorten gebruikt en hoe ik dat weer op de firewall moest instellen.
Ik gebruik namelijk NAT en dan is het niet handig als je op meerdere computers in het interne netwerk applicaties gebruikt die dezelde poorten gebruiken voor hun communicatie.

De setup
De SIP-clients die ik gebruikte hebben allemaal een tweetal poorten nodig: poort 5060 (de standaard SIP poort) en een poort ergens in de 10000 reeks.
Twee van de clients (Firefly en X-Lite) stonden toe dat ik zelf die poorten aanpaste, daardoor konden die tegelijkertijd op dezelfde computer draaien (of in combinatie met Ineen of Windows Messenger). Ineen regelt in principe alles zelf (maar dat weet je bij de start niet) en kijkt zelf welke poorten via de firewall gebruikt kunnen/moeten worden.

Probleem dat ik nog niet heb kunnen oplossen is dat geen van de andere clients met de Ineen-client kan bellen. Omgekeerd kan dat wél: de Ineen-client kan probleemloos alle andere telefoons bellen.

verbinding - Klik voor grotere versie

De SIP-server
De Ineen-client wordt geleverd met een vaste (niet te veranderen) verbinding met de SIP-proxy van Ineen.com.
De andere clients verwachten allemaal dat je een SIP-proxy instelt. Dat kan die van Ineen zijn, een van de vrij beschikbare proxies, maar ik wilde er zelf eentje installeren. (uiteraard)
Ik heb daarvoor, zoals ik vanochtend vertelde, de OnDO SiPServer gebruikt.
=> Hoe het inrichting van de server en het contact maken met de ‘softphones’ in zijn werk gaat beschrijf ik in dit bericht.

De Click To Meet-server
Hoewel de pilot officieel sinds afgelopen vrijdag afgelopen is, is hij nog even beschikbaar en heb ik de SIP-mogelijkheden van de server getest in combinatie met de verschillende Softphones.
=> In dit bericht ga ik verder in op SIP in combinatie met Click To Meet.

De samenvatting tot nu toe
* De SIP-server werkt! Dat betekent dat ik nu ook ‘gebeld’ kan worden op [email protected] Omdat ik daar de X-Lite client voor gebruik, is dat sowieso zonder beeld.
* De Click To Meet-server voegt niets toe aan een meeting met Softphones. (zal ik in de aparte post daarover toelichten)
* De Ineen-client is leuk, maar lijkt eigenlijk ook vooral een lokkertje om de eyeBeam te verkopen. Dat is namelijk de ‘volledige’ client, dus mét video en alle andere mooie features die de X-Lite niet heeft, en mét de mogelijkheid om ook met andere netwerken te verbinden (heeft de X-Lite overigens wél, maar de Ineen niet). Dat geeft waarschijnlijk ook een antwoord op de vraag “wat is het achterliggend bedrijfsmodel” die ik vanochtend stelde.

Wordt vervolgd.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties