Kleine telefooncentrale en grote toestellen

In de computable van 8 april 2005 staat een artikel over VoIP met daarin een verwijzing naar de Duitse fabrikant Snom die naast SIP-toestellen nu ook een extra kleine, betaalbare, telefooncentrale voor SIP-toestellen lanceert.
De centrale, die volgens de Computable ongeveer 500 euro moet gaan kosten, is klein van omvang: 9x8x4cm.

Snom telefooncentrale - Klik voor grotere versie

Configuratie vindt plaats via de webinterface op de website van de leverancier en wordt opgeslagen op een bijgeleverde Compact Flash-kaart. Volgens het bedrijf is het sterke punt het ontbreken van de noodzaak van onderhoud aan de centrale omdat juist de onderhoudscontracten voor professionele telefooncentrales een probleem zouden zijn.

Toestel testen
Snom verkoopt (natuurlijk) ook SIP-toestellen. Een daarvan, de Snom 360 kun je eerst “uitproberen”. Nee, je krijgt geen toetstel te leen, maar Snom heeft ook een gratis Softphone die je kunt downloaden en installeren en die er precies uitziet als en dezelfde menustructuren etc. heeft als de 360.

snom softphone - Klik voor grotere versie

Nou, dat viel effe tegen zeg. Bij zo’n toestel merk je meteen de beperkingen van zo’n klein schermpje en het ontbreken van een qwerty-toetsenbord. Het invoeren van een naam en telefoonnummer in het telefoonboek gaat op de ‘handmatige’ manier, waarbij je de letters met de numerieke toetsen op het toetstel moet invoeren.
Ik was dan ook al haast tot de conclusie gekomen dat dit juist anti-reclame was toen ik een knopje ontdekte waarmee de browser opgestart werd. Voor de softphone werd een verbinding gestart met een lokaal meegeïnstalleerde webserver, de ‘gewone’ toestellen hebben een ingebouwde webserver die via het netwerk te bereiken is.

Snom webinterface - Klik voor grotere versie

Via deze webinterface is het toetstel gelukkig veel beter, en gewoon met een toetsenbord te configureren.
Je kunt een voorbeeld van deze interface online bekijken, daar kun je ook de verschillende andere onderdelen bekijken zoals:

gespreskken - Klik voor grotere versie Gemiste, ontvangen en gepleegde oproepen

systeem log - Klik voor grotere versie sip trace - Klik voor grotere versie
Loginformatie en informatie over de SIP-communicatie tussen toestel en ‘centrale’.

SOHO en Thuisgebruik
Zo’n 10 jaar geleden kocht je, als je voor thuisgebruik voor een paar honderd gulden een telefooncentrale waarmee je je analoge toestellen onderling kon doorverbinding etc.
Bij draadloze telefoons zit een centrale voor een viertal toestellen tegenwoordig standaard in het basistoestel ingebouwd. Nu zie je dat de centrales voor SIP-toestellen een ontwikkeling doormaken waarbij deze zich in rap tempo richting ‘betaalbaar voor kleine bedrijfjes’ bewegen.
En daarna is de stap naar thuisgebruik nog maar een hele kleine. Want was een centrale met meerdere telefoonlijnen voor thuis niet zinvol (te duur), een centrale voor SIP-toestellen waarbij mijn kinderen straks op hun eigen nummer bereikbaar zijn voor hun vriendjes en vriendinnetjes (die dan ongetwijfeld ook allemaal hun eigen SIP-telefoons hebben) én waarbij ik niet per seconde betaal lijkt me wel wat.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties