IPv4 en IPv6

Via de Edusite wordt vandaag nog maar eens aandacht gevraagd voor IP versie 6, de opvolger van het huidige systeem van IP-nummers voor computers. SURFnet schrijft daar het volgende over:

“IPv6 (IP versie 6) is de opvolger van IPv4, de op dit moment meest gebruikte versie van het internet protocol. IPv4 kent een aantal problemen, waaronder de beperkte hoeveelheid adresruimte. IPv6 lost veel van deze problemen op en kent daarnaast een aantal nieuwe mogelijkheden. De verwachting is dat IPv4 en IPv6 lange tijd naast elkaar zullen bestaan, maar dat IPv6 uiteindelijk IPv4 geheel zal vervangen.”

(bron)

Vervelend is alleen dat je als ‘gewone klant’ er zo bitter weinig aan kunt doen. En voor een ADSL-provider is IPv4 in combinatie met NAT voorlopig prima werkbaar en kost een overstap dus alleen maar geld. Ook voor een gemiddelde universiteit of hogeschool valt het allemaal wel mee. Die hoeven geen NAT te gebruiken, maar hebben voldoende publieke IP-adressen voor de PC’s en servers die ze hebben.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties