Back to the Eighties

Ik zit niet vaak in de auto (meestal trein) en ook thuis neemt de radio al lang niet meer de plek in die hij had toen ik puber was. Toen was mijn radio aangevuld met een ingebouwde cassetterecorder heel belangrijk. Immers, LP’s waren toen ook al relatief duur (ruim 20 gulden) en zolang je nog niet werkte was zakgeld de enige bron van inkomsten.
Dé oplossing was ofwel het lenen van cassettes in de bibliotheek (ja, ik had een dubbel cassettedeck in de radio zitten!) ofwel muziek opnemen van de radio.

Zoals ik al zei, naar een gewone radio luisteren doe ik niet veel meer, maar naar internetradio des te meer. Zenders als 8FM zijn via internet overal prima te ontvangen. Met uitzondering van ’s ochtends (Rijk en Van Brabant) geen geleuter maar alleen lekkere non-stop muziek.

Zou het nou niet mooi zijn als het mogelijk was om net als vroeger die muziek op te nemen? En dan niet op cassettebandjes maar als MP3-bestanden. Stationripper zegt dat dat kan. In de gratis versie kun je (maar) twee stations tegelijktijd opnemen, maar voor het overige is het een volledig werkende versie. Ik heb niet helemaal kunnen ontdekken hoe ik ‘officieel’ een nieuw radiostation moest toevoegen, maar omdat de informatie in een Access-database zit, kon ik de 8FM radiofeed toch toegevoegd krijgen, als tweede zender gebruikte ik het in Stationripper voorgeprogrammeerde CLUB 977 The Hitz Channel. Het opnemen gaat een beetje geavanceerder dan vroeger (een beetje). Het programma probeert de opnames op te splitsen in individuele tracks. Dat gebeurt door te luisteren naar ‘stiltes’. Als naam wordt de informatie gebruikt die door het radiostation meegestuurd wordt. De scheiding tussen de tracks is echter lang niet altijd goed te ontdekken, bijvoorbeeld omdat twee tracks in elkaar overlopen, er reclame voor de zender tussen komt of omdat in een track een te lange stilte valt.

De resultaten zijn dus toch heel vergelijkbaar met vroeger: het idee is leuk, maar het blijft behelpen. Op zich is het opslaan van de track-informatie (de naam van de artiest + de song) aardig en als je de opgenomen tracks achter elkaar afspeelt is er (met uitzondering van de reclame zo nu en dan) geen vuiltje aan de lucht. Je hoort de tracks als één geheel en Winamp geeft netjes de namen aan.

Betere ervaringen? Ik hoor het graag.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan
Stefan
15 jaren geleden

Het enige redelijk uitgebreide overzicht dat ik tegen ben gekomen is hier te vinden:
http://www.nieuwsbronnen.com/opnemen….
Verder geen ervaring alleen met Total Recorder.

Pierre
15 jaren geleden

Ik heb nog even met Streamripper gespeeld, maar het effect is hetzelfde.
In de FAQ staat daar uitleg over:
Q: Why does one track bleed into another?
A: Because the track data is sent at a set interval called the ‘MetaInt’ or meta-data interval. The rate of updates varies, but it’s usually 8,192 or 24,576.

(zie voor plaatje de streamripper website)

The ‘S’ represents where the tracks actually switch, ‘M1’ and ‘M2’ are Meta updates. In this diagram M1 would read ‘Track A’, and M2 would read ‘Track B’. So we know that somewhere inbetween M1 and M2 the track actually changed.

Early versions of Streamripper picked the middle area as where the track changed, but often Track A would have some of Track B left over in the end, and Track B would have some missing from it’s beginning. Since version 1.0, Streamripper has been decoding the mp3 data between M1 and M2 and searching for a silent point. This works much more reliably, as most streams do not use crossfading between the tracks (Digitally Imported is a notable exception).

If there is not a clear silent point, the tracks will probably be mixed up. This happens when the station uses crossfading, or for some reason the silence between the tracks just wasn’t very clear.

Met de twee streams die ik getest heb lukte dat dus niet.

Evert van Malkenhorst
15 jaren geleden

Gebruik, als jarenlange verwoede mp3-er van het eerste uur, het wat oudere programma ripcast streaming audio ripper v. 1.9 uit 2003 van de firma Xoteck. Werkt prima tot 8 streams tegelijk. Je kiest stations via shoutcast die je eenvoudig kunt toevoegen. Kies op genre of artiest. Je kunt de overgangstijd instellen, maar ondanks dat ik hem op nul seconde heb staan, kleine crossfades van twee seconde.(ligt mogelijk aan de in winamp ingestelde buffer bij de output van directsound?? nog niet getest spontaan idee)
Daar gebruik ik nero wave editor voor om dit bij te schaven.
Kijk zelf op: http://www.xoteck.com/ripcast/
Verder is de recente "Xstreamradio een leuke met 400 ingebouwde links. De url kan ik niet vinden, zit ook niet in het programma; beetje stom. Daar kun je makkelijk opnemen alleen wordt het één mega-lange mp3 die moet terugluisteren en editen. Kwaliteit is perfect vanaf 128kB/s.

Evert van Malkenhorst
15 jaren geleden

Hier is de link voor Xstremradio (zie eerdere post)
http://www.xstreamradio.nl/