Nooit meer metadata invoeren – deel 11

Een tijdje geleden beschreef ik in tien delen over mijn wens om “nooit” meer metadata in te hoeven voeren. De Geotaggen van foto’s op Flickr was voldoende reden voor een deel 11: GPS-informatie en foto’s.
Want hoewel het bepalen van de locatie waarop je een foto maakt best handmatig af te lezen is van een GPS-ontvanger en die informatie uiteraard handmatig ingevoerd kan worden in Flickr blijkt dat gelukkig niet nodig te zijn. Het EXIF-formaat, dat besproken is in deel 1 van deze serie heeft namelijk ook ondersteunig voor GPS-informatie.
Het script dat Geobloggers gebruikt bij het bevragen van Flickr zoekt ook in de EXIF-informatie zodat je die informatie in dat geval niet meer handmatig hoeft in te voeren.

Fototoestel met GPS
Ik kende nog geen digitale fotocamera’s met ingebouwde GPS-ontvanger. Wat zoeken op internet leverde in ieder geval deze Ricoh Pro G3, al moet ik zeggen dat dat uitstekende ding toch nauwelijk als ingebouwd door het leven kan gaan.

Een andere groep snel groeiende toestellen zijn echter natuurlijk mobiele telefoons met ingebouwde digitale camera en GPS. Die GPS zit er dan niet alleen voor de foto’s maar ook bijvoorbeeld voor gebruik in combinatie met een routeplanner op de telefoon.
Als je met zo’n toestel een foto maakt en op je weblog plaatst kun je relatief eenvoudig er voor zorgen dat je vanuit elke geplaatste foto kunt doorklikken naar een kaart die aangeeft waar die foto gemaakt is, zoals bijvoorbeeld hier gebeurt.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties