Screencast over weblogs

Hans Mestrum heeft de smaak van het screencasten goed te pakken. Zijn meest recente is een uitgebreide screencast over weblogs. Wil je hem in zijn geheel bekijken dan moet je er wel even voor gaan zitten, maar gelukkig is de screencast opgeknipt in kleinere stukjes van een paar minuten.

Waar ik uiteindelijk voor Captivate gekozen heb voor het maken van de screencasts, is Hans met Camtasia aan de slag gegaan.

Camtasia heeft ten opzichte van Captivate in ieder geval de extra feature dat je ook een webcam kunt aansluiten om een video van de persoon die de demonstratie geeft op te nemen.
Captivate doet alleen geluid. Of je die video belangrijk vindt kun je bepalen door er gewoon eens eentje van Hans te bekijken en dan te kijken of je bij die van mij de video mist. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit.

Captivate heeft overigens ook een ‘menubuilder’ zoals Hans gebruikt heeft om de verschillende deel-screencasts aan elkaar te koppelen, maar daar heb ik nog geen gebruik van gemaakt.

Een ander belangrijk verschil tussen de screencasts van Hans en die van mij is dat ik het gevoel heb dat die van hem ‘natuurlijker’ overkomen. Ze voelen los uit de pols, dus zonder veel nabewerking, maar heel prettig (alsof hij naast je zou zitten en het zit uit te leggen) aan.
Dat nabewerken kost namelijk in verhouding veel tijd.

Hmmm, ik moet geloof ik maar weer eens aan de slag met Captivate.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans on Experience
15 jaren geleden

Hoi Pierre, dank je voor het compliment! Ja het opnemen gaat eigenlijk ook uit de losse pols. Dat is waar ik ook naar zoek. Niet te moeilijk maar gewoon opnemen en produceren. Waar ik nog wel mee zit is dat video en audio soms niet synchroon lopen. Daarvoor heb ik hardware acceleratio uitgezet op advies van Techsmith. Eens kijken of dat helpt. Soms zijn de laatste 5 seconden van het geluid weg. Ook storend want dan moet je een audio-take opnemen en toevoegen. Het lijkt erop dat als je veel werk verzet met Camtasia het geheugen (van de videokaart?) vol is. ’s Ochtends als ik start werkt alles prachtig. Recorder aan, opnemen en saven. De Camtasia opname kan in allerlei formaten worden geproduceerd van flash tot wmv, van rm tot gif en voor allerlei distributievormen: van email tot cd, van internet tot dvd. Kortom: leuk pakket. Prijs is vergelijkbaar of goedkoper als Captivate. Dus die webcamopname wil ik er graag bij. Ik heb gisteren even gespeeld met Captivate en dat voelt wel heel intuitief aan.

Pierre
15 jaren geleden

Klopt, Camtasia heeft nooit echt lekker willen werken op mijn laptop. Bij zware applicaties was het moeilijk om een vloeiende opname te krijgen. Nou heeft mijn laptop een geïntegreerde videokaart, dus ging ik er eigenlijk altijd vanuit dat het daar aan lag. Met hardware acceleration heb ik nooit gespeeld, die staat ook bij mij standaard op zo veel mogelijk aan.
Captivate is inderdaad wat duurder, het feit dat ik in aanmerking kwam voor een educational license scheelde gelukkig voldoende.

indira reynaert
15 jaren geleden

Dag Pierre, ik heb n.a.v. jouw nieuws hierover ook een stukje geschreven. Ik heb (nog) géén trackback functie (volgens mij) vandaar dat ik je op deze manier op de hoogte breng :-)

Pierre
15 jaren geleden

Dank je, een link naar het bericht was overigens wel handig geweest. ;-) "Edublog-guru" ??

indira reynaert
15 jaren geleden

doe ik alsnog, edublog-guru letterlijk gequote van Esther vd L. :-)