Vervolg pilot SURFgroepen

SURFnet heeft een mail uitgestuurd over de manier waarop ze een vervolg vaan geven aan de SURFgroepen samenwerkingsomgeving. Je hebt hier kunnen lezen dat ze daar afgelopen jaar een pilot mee uitgevoerd hebben waarbij ik ook de mogelijkheid had met de tools te spelen. Via diverse workshops, bijeenkomsten en een online enquête hebben ze de ervaringen verzameld. De uitkomst en het vervolg zou wel eens net zo veel invloed op het gebruik van dit soort faciliteiten in het Hoger Onderwijs kunnen hebben als dat het beschikbaar komen van de videoportal had/heeft.
Er blijkt veel belangstelling te zijn voor online samenwerken en SURFgroepen. Het aantal testgebruikers overtrof de verwachtingen van SURFnet. De software (Microsoft Sharepoint) wordt als gebruikersvriendelijk ervaren en er is een duidelijke roep om SURFgroepen te continueren.

Hoe gaat SURFnet verder?
SURFnet zal de SURFgroepen voorziening als productiedienst opnemen in haar portfolio. Momenteel wordt gewerkt aan een redundante en schaalbare infrastructuur, die een grootschalig gebruik van de groepscommunicatie gereedschappen mogelijk maakt. Daarin zijn de aanvraagprocedure en het groeps- en gebruikersbeheer aanmerkelijk vereenvoudigd.

SURFnet zal de SURFgroepen productiedienst in het vierde kwartaal van 2005 lanceren. Totdat de dienst ‘live’ gaat, blijft de huidige pilot-omgeving toegankelijk. Verder zal voldoende tijd worden ingeruimd voor een migratie van de gegevens uit de testomgeving naar een nieuwe groep binnen de productiedienst.

Webconferencing
Er is één onderdeel uit de pilot dat niet direct in de productie omgeving opgenomen wordt, maar later wordt toegevoegd. Dit betreft de webconferencing voorziening (de virtuele vergaderkamers). In de pilot werd hiervoor het softwarepakket Click to Meet ingezet. SURFnet is echter op zoek naar een alternatief voor deze applicatie.
Momenteel worden drie alternatieve producten aan een praktijktest onderworpen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor
geïnteresseerden die willen participeren in deze veldproef.
Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]
Totdat de nieuwe webconferencing software in de SURFgroepen productiedienst beschikbaar is, blijven de huidige Click-to-Meet vergaderkamers toegankelijk. De webconferencing vergaderingen kunnen de komende tijd dus gewoon doorgang vinden.
Ik ben een van de mensen die er mee aan het testen is, dus reken maar op meer info daarover!

Wie kunnen straks gebruikmaken van SURFgroepen?
Alle medewerkers en studenten van aan SURFnet verbonden instellingen kunnen een SURFgroep aanvragen. Daarin is 100 MB opslagruimte beschikbaar die binnen een team kan worden gedeeld. Verder is een persoonlijke omgeving (MySite) beschikbaar van eveneens 100 MB.
Groepseigenaren kunnen zelf teamleden uitnodigen. Dit hoeven geen studenten of medewerkers te zijn. Ook gastgebruik (door externen) is mogelijk. Zij krijgen echter geen persoonlijke site. Hun bijdrage blijft beperkt tot de teamomgeving.

Wat kost een SURFgroep?
Een SURFgroep in de hierboven genoemde configuratie is kosteloos aan te vragen en te gebruiken (door SURFnet-instellingen).

Workshops
In oktober en november verzorgt SURFnet een aantal workshops waarin de nieuwe omgeving gedemonstreerd zal worden.
De eerste workshop is aangekondigd op deze pagina.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wytze Koopal
15 jaren geleden

Interessant inderdaad!
Ben wel benieuwd naar een aantal zaken. Bijvoorbeeld of er ook een mogelijkheid is, indien ik lid ben van een SurfGroep, dat mijn Outlook-agenda daar beschikbaar wordt gesteld, zodat anderen in die SurfGroep die kunnen inzien en ook afspraken kunnen maken?
Of: met welke identiteit moet ik mij identificeren? Een nieuwe, die dan alleen weer bij SURF wordt gebruikt?
Van een hele andere orde: waarom gaan we in zee met Microsoft?
Zo, dan ga ik nu even lezen over de workshop (en daarna weekend!).

Pierre
15 jaren geleden

Klopt! Ik heb ook al een mailtje met "vragen die we wel nog even moeten beantwoorden" naar collega’s intern verstuurd. :-)