De koppelverkoop van Apple

Omdat ik vanochtend las over de videobloggingconferentie in Amsterdam deze week, heb ik ook de nodige tijd doorgebracht op een aantal sites van videobloggers. Op eentje daarvan kreeg ik de melding dat Firefox nog niet beschikte over de benodigde QuickTime-plugin. Dat was op zich raar, want die had ik volgens mij al, maar goed, toch even naar de Apple-website om de player te downloaden.
Dat bleek dus niet mogelijk.
Apple heeft er namelijk voor gekozen om de player voor Quicktime alleen nog samen met iTunes aan te bieden. Je kunt hem niet meer zelfstandig downloaden.
Dat is nog daar aan toe, maar bij de installatie kun je er eveneens niet voor kiezen om alleen Quicktime te installeren, je mag aangeven of je een icoontje op je bureaublad wilt of niet, en dat is het dan.
Ik vraag met trouwens af waarom Apple nog vraagt om toestemming voor het plaatsen van dat icoontje, want als ik dat uitvink, krijg ik toch nog (ongevraagd én ongewenst) twee icoontjes (iTunes + Quicktime) in mijn snelstartbalk en een icoontje in mijn systeemtray (Quicktime).

Dat beide applicaties gelukkig toch nog zonder elkaar kunnen blijkt gelukkig is ik na installatie besluit iTunes te de-installeren. De Quicktime-player, waar het allemaal om begonnen was, staat er gelukkig daarna nog.

Het is natuurlijk een ideale manier om je download-count voor iTunes te verhogen, maar ook een ideale manier om mensen tegen je in het harnas te jagen.
Want hoewel de tutorial op Freevlog het advies geeft om toch maar vooral Quicktime te gebruiken voor je filmpjes, win je zo geen voorstanders.
Daar komt nog bij dat ik voor het maken van Quicktime-films geen bruikbare gratis software gevonden heb. Het aangeprezen Avid Free DV is weliswaar in die versie gratis, maar gaat iedere keer het internet op om te zoeken naar reclame die je moet overhalen toch vooral maar de andere versies te kopen.

Geen probleem
De hele strijd tussen Quicktime – WMV – Flashvideo hoeft gelukkig ook niet het probleem te zijn van de videoblogger /maker van de video. Dailymotion bijvoorbeeld geeft je bij het uploaden de vrijheid te kiezen tussen QuickTime, Windows Media, MPEG, DV en 3GPP en converteert dat bestand dan op de server. Als iemand dan de site bezoekt wordt gekeken of de bezoeker Quicktime geïnstalleerd heeft, is dat niet het geval dan wordt gekeken of Windows Mediaplayer aanwezig is, is dat ook niet zo, of heeft de gebruiker het gebruik van javascript uitgeschakeld dan wordt als laatste optie een Flash-video (inclusief player) aangeboden. De kans dat een bezoeker het filmpje kan bekijken wordt zo dus tamelijk groot. Zonder dat het mij veel werk of geld voor extra conversie-tools kost.
Dat noem ik pas service.

P.S. De tutorials op Freevlog zijn overigens wél absoluut de moeite waard, ook al gaan ze uit van Quicktime. De manier waarop de screencast overigens steeds zich concentreren op een klein stukje van het scherm is ook vanuit ‘technisch oogpunt’ interessant om te bekijken!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rino
Rino
15 jaren geleden

Apple’s standalone quicktime 7 player:
http://www.apple.com/quicktime/downlo

Pierre
15 jaren geleden

Hoe heb je die gevonden? Wordt ik nou blind/oud/versleten of is er geen link van de ‘gewone’ downloadpagina naar deze pagina??

Pierre
15 jaren geleden

Ah, ik zie dat ook PCM gemerkt heeft dat standaard alleen de combinatie wordt aangeboden.