Camstudio

Een belangrijk nadeel van Captivate is dat het alleen screencast kan opslaan als SWF (“Flash”) bestanden.
Ik ben op het moment bezig met het combineren van video, screencast en afbeeldingen in een presentatie en daar kan ik niets met die SWF-bestanden.
Ik werk namelijk met Ulead Videostudio en die importeert alleen het eerste stukje van een SWF-bestand. Uiteraard kan zo’n videobewerkingsprogramma nou eenmaal beter overweg met video en dus is AVI (of Quicktime) een handiger formaat voor clips die je wilt importeren. Camtasia, waar Hans Mestrum mee werkt, kan wel exporteren naar AVI. Maar ik was niet van plan om voor één project meteen veel geld uit te gaan geven. Gelukkig hoeft dat ook niet.
Camtasia heeft namelijk een freeware voorganger Camstudio genaamd. Het is beperkt in functionaliteiten, maar helemaal gratis. Je kunt het beste even zoeken op Google naar een downloadsite.
Het levert desgewenst AVI of SWF-bestanden op. De AVI-bestanden kunnen erg groot worden als je ook audio opneemt. De AVI-versie van de screencast die uitlegt hoe je Camstudio kunt downloaden is ruim 13MB groot (de slechte audiokwaliteit ligt waarschijnlijk overigens meer aan mijn opnamefaciliteiten), de SWF-versie is zo’n 4MB.

Het is allemaal wat ruw, maar voor mijn doel voldoende. De video wordt namelijk daarna toch als onderdeel van de totaalvideo gecomprimeerd en audio toevoegen doe ik eveneens achteraf in Ulead Videostudio.
Overigens heb ik de AVI-versie toegevoegd aan ourmedia.org.
Het voordeel daarvan is dat het bestand gratis ‘voor altijd’ gehost zal worden. Het nadeel is dat, zoals nu, het bestand niet meteen zichtbaar is. Het kan dus zijn dat als je de link volgt er nog geen afspeelvenster te zien is.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pierre
15 jaren geleden

Hmmm, ik zie dat hij er nog steeds niet is. Ik kijk het nog even een paar uurtjes aan (tot ik vanavond weer thuis ben), anders moet ik toch maar een exemplaar ergens anders zetten (als Flash of zo).