Geschiedenis op de kaart

Dat Google Earth veel mogelijkheden biedt om ingezet te worden in het onderwijs, kun je o.a op de Computers in de klas-website zien. Zie ook mijn eerder bericht daar over. Your History Here is een interessante manier Google Maps in te zetten in het onderwijs. Het is een (online) dienst die het mogelijk maakt annotaties toe te voegen bij locaties op de kaart. Het idee erachter is om een stuk geschiedenis in beeld te brengen.
Dat hoef je uiteraard niet zelf als docent/leerkracht te doen, dat moet je je leerlingen laten doen. Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat we in Nederland daar nog niet zo heel veel aan hebben vanwege het ontbreken van kaarten.

Sterke punten zijn echter wel dat de code achter de site beschikbaar is voor het geval je andere toepassingen wilt bouwen die gebaseerd zijn op hetzelfde principe. Je hoeft je tenslotte niet te beperken tot geschiedenis.
En als het alleen de informatie is waar je belangstelling voor hebt, dan is er ook goed nieuws. De site heeft namelijk ook een pagina met documentatie over hun ‘API‘. Ok, niet zo complex als die van bijvoorbeeld Google maar wel voldoende om vanaf je eigen site die informatie op te halen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld (een selectie van) de informatie op de site weer in Google Earth kunt laten zien, of direct kunt linken naar bepaalde delen op de site. Hier is deeplinken dus niet verboden, maar wordt uitgelegd hoe het moet.

Het is onderdeel van een een ontwikkeling die al een eigen naam gekregen heeft: Web 2.0
Toegegeven, het is een buzzword (in wording?) en hypes en buzzwords zit ook ik niet echt op te wachten, maar dat het een positieve ontwikkeling is, lijkt me duidelijk.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties