VP3320 Image-tank #3 – drie maanden later

Via de mail kreeg ik de vraag hoe de VP3320 Image-tank bevalt. Ik heb die drie maanden geleden aangeschaft omdat ik er al snel achter kwam dat ik met 2x512MB geheugen voor mijn fototoestel niet voldoende opslagcapaciteit bij me had.
Reden genoeg om een paar conclusies op een rijtje te zetten.
Vastlopers
Voor de aanschaf waarschuwde Michel Duijvestijn dat er mensen waren geweest die problemen hadden gehad met het kopiëren van SD-kaartjes waar al in het fototoestel foto’s waren verwijderd. Het goede nieuws: Ik heb daar geen enkele keer problemen mee gehad.

Gebruiksgemak
Ik heb er nu zo’n veertig ‘één-druk-op-de-knop’ kopieermappen op staan. Dat vind ik absoluut een heel sterk punt aan de drive: ik stop de SD-kaart erin en druk op de copy-knop en hij gaat aan de slag. Een aantal keer stopte ik hem dan weer terug aan de bijgeleverde heuptas en was hij daar mee bezig terwijl ik al weer foto’s aan het maken was.

Mappen verwijderen op de drive
Wat ik wel al snel merkte is dat hij in de war raakt als ik met de knoppen op de voorkant mappen verwijder van de drive zelf. Het lijkt dan wel of hij niet meer goed weet waar in de mappenboom hij zit. Maar ja, dat is gemakkelijk te voorkomen, want ten eerste laat ik de foto’s er op staan. Ik heb de beschikbare 40GB nog lang niet vol, zelfs niet met 100CD’s aan MP3-bestanden ernaast. En daarnaast is het sowieso handiger is dat te doen als hij aan de USB-poort hangt (en dan is er geen enkel probleem).

USB 2.0
Het is absoluut aan te bevelen de drive aan een USB2.0-poort te hangen. Ik heb hem twee van de drie maanden via USB1.1 gebruikt. Het werkt wel, de drive zal er verder niet over klagen, maar kopieeracties duren dan gewoon erg lang.

Audio-opnames
Natuurlijk heb ik inmiddels ook gekeken of ik hem kan inzetten als mobiele podcastrecorder. Het antwoord daarop is ja en nee.
De ingebouwde microfoon is best sterk/goed en er kan op goede geluidskwaliteit opgenomen worden.
Nadeel is dat eer geen microfooningang voor een externe microfoon op zit (wel een line-in ingang overigens) en dat je er rekening mee moet houden dat de harde schijf in het begin van de opname lawaai maakt. Je moet de opname dus wat eerder instarten dan dat je wilt gaan opnemen.

Beeldscherm
Het was het punt waar ik het hardste over getwijfeld heb vooraf: moet ik in staat zijn de foto’s terug te kijken op de image-tank. Vosonic verkoopt nu de VP-6230 en die heeft die mogelijkheid wél. Ik kan het typenummer even niet terugvinden maar het apparaat dat ze toen (juni 2005) hadden en dat kon had als nadeel dat een test in een computerblad niet lovend was over de beeldkwalitiet en het apparaat had maar een batterijduur van 2 uur. En dat is uiteraard veel te weinig. Je wilt hem niet steeds moeten opladen.

Toch is het kunnen bekijken van de foto’s en filmpjes zonder dat ik hem aan een computer aangesloten heb hét grootste gemis aan de image-tank. Zeker toen we drie weken op vakantie waren zonder computer was dat iets wat ik wel had willen kunnen doen.
En ik weet wat je denkt, maar de iPod Video heeft sowieso standaard geen SD-kaartlezer ingebouwd zitten. En de combinatie ‘oude’ iPod met een externe extensie voor het lezen van kaartjes werd niet als goed getest. :-(

Terugplaatsen van foto’s
Een workaround die ik voor mezelf bedacht had (bij gebrek aan mogelijkheden om de foto’s op het apparaat te bekijken) was het gebruik van de mogelijkheid om foto’s vanaf de image-tank weer terug op het SD-kaartje te zetten zodat ik ze dan in het fototoestel kon bekijken.
Dat heb ik maar twee keer geprobeerd en zonder succes. Het kopiëren van individuele foto’s op een kaart kan wel maar is best wel een gedoe. Je moet een heleboel stappen doorlopen om in de juiste map te komen, foto te selecteren, aan te geven dat je wilt kopiëren, naar de map die de SD-kaart is gaan en dan daar plakken. Mijn fototoestel verwacht echter dat de foto’s op een bepaalde plek (in een bepaalde map) op de SD-kaart staan en die structuur had ik niet op dat kaartje waar ik die ene foto naar toe gekopieerd had nagemaakt. Resultaat was dat het fototoestel de teruggeplaatste foto niet weergaf.

Samenvattend
(en ik krijg op geen enkele manier geld hiervoor, dus ook niet als je er nu een koopt!)
Ik heb geen spijt van de aanschaf, ondanks de kanttekeningen hierboven is het absoluut het geld waard geweest en hij gaat nog steeds mee als ik ergens naar toe ga waar ik zeker wil zijn dat ik genoeg fotocapaciteit bij me heb.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties