Laat Feedburner zijn eigen staart volgen

Ja, dat soort titels verzin je alleen na middernacht.
Vrijdagmiddag probeerde ik in een reactie op de podcast-post, de bekende Feedburner-teller te plaatsen, in dit geval voor de RSS-feed van de e-learning themasite:

Dat ging toen niet omdat plaatjes in reacties hier op de site niet toegestaan zijn.
Nou is dat plaatje leuk, maar wat als je niet elke dag wilt gaan kijken en toch een eenvoudig overzicht van het verloop van die data wilt hebben? Nou, dan moet je vooral verder lezen!
Zoals veel web 2.0-applicaties (excuus voor het buzzword) heeft ook Feedburner een API waarmee je toegang kunt krijgen tot (een deel van) de data die ze bijhouden.

Awareness API
Eerste vereiste is dat je de Awareness API voor de feed waarvan je via een andere toepassing toegang tot de data wilt hebben, activeert (zie hieronder).

Awareness API - Klik voor grotere versie

RSS-feed van statistieken
Paul Kedrosky heeft een script gemaakt dat gebruik maakt van de API om de statistieken op te halen en beschikbaar te stellen in de vorm van een RSS-feed, die je dan dus in je RSS-lezer kunt opnemen. Je roept het script aan door het ID van de feed door te geven.

Voor de e-learning themasite zou de URL dan zijn:
http://www.kedrosky.com/cgi/fb-stats.cgi?n=SURFElearningThemasite

Je moet er daarom wel rekening mee houden dan als je die API activeert, iedereen die dat wil de gegevens kan opvragen.

Waarom dan die titel?
Vanwege een tip in de reacties op het bericht over het script. Omdat het script namelijk bij Paul Kedrosky op de site staat, kost het hem bandbreedte als er veel mensen zijn die de statistieken van een bepaalde Feedburner-feed willen bijhouden.

Omdat de uitvoer van het script een RSS-feed is, kun je die RSS-feed weer aan Feedburner toevoegen. En dan krijg je bijvoorbeeld dit. En van die RSS-feed zou je natuurlijk ook weer met het script van Paul kunnen bijhouden wie die feed volgt, en…. (je snapt waar ik naar toe wil?)
Grappig.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marja Verstelle
15 jaren geleden

Dank Pierre voor deze tip.
Dat betekent dat zo´n 10% van onze abonnees (op de nieuwsbrief van de SURF elearning themasite) een rss abonnement heeft.

Pierre
15 jaren geleden

En als ik dat mag vertalen in "10% van de mensen die in e-learning in het hoger onderwijs geïnteresseerd zijn gebruikt RSS", dan dan blijven we nog best ver achter bij bijvoorbeeld de marketiers. Maar, daarbij speelt wellicht ook een rol dat daar geen nieuwsbrief via mail voorhanden is.

Marja Verstelle
15 jaren geleden

Gister stond de teller op 95, nu op 79, jij zei eerder al dat het rond de 100 schommelde. Ik ben even in verwarring, wat wil het eigenlijk precies zeggen, dit tellertje: lezers vanuit een feedreader? Aantal abonnees op de feed? Ik kan op de site van Feedburner geen uitleg vinden.

Pierre
15 jaren geleden

Dat zijn de actuele lezers van vandaag. Het betekent dat de RSS-feed vandaag vanaf 79 unieke adressen/readers opgehaald is. Als iemand vandaag zijn RSS-lezer niet aan heeft staan haalt die de feed dus niet op. En dit is de weekenddip. De cijfers voor de afgelopen week:
Oct-23 78
Oct-24 91
Oct-25 102
Oct-26 90
Oct-27 96
Oct-28 95
Oct-29 79

Dit aantal zijn "circulations". De uitleg van Feedburner:

Circulation

An approximate measure of the number of individuals for whom your feed has been requested in the last 24 hours. Circulation is inferred from an analysis of the many different feed readers and aggregators that retrieve this feed daily. Circulation is not computed for browsers and bots that access your feed.

Circulation is calculated by matching IP address and news reader combinations, and then using our detailed understanding of the multitude of readers and aggregators and bots on the market to make additional inferences.

Sommige sites, zoals Bloglines zijn overigens netjes, die halen weliswaar de feed maar één keer op, maar geven in hun user-agent aan voor hoeveel mensen ze dat doen, die telt Feedburner dan ook netjes als individueën. Andere verzamelaars, zoals de Google RSS-lezer doen dat (nog) niet en daarom zou je bijvoorbeeld 10 lezers via die RSS-lezer kunnen hebben zonder dat te weten.

Marja Verstelle
15 jaren geleden

Aha, dank voor de toelichting :-) En nou begrijp ik ook weer dat de feed van de e-learning themasite die er voorheen was, die nog niet via feedburner ging, dat mensen die die nog in hun eigen feedreader hebben, door feedburner niet meegeteld worden?

Pierre
15 jaren geleden

Nee, dit zijn ze echt allemaal.
De mensen die de ‘oude’ feed hebben worden (voor hen onzichtbaar en ongemerkt) doorgesluisd naar de Feedburner-feed en meegeteld. Er gebeurt dan hetzelfde als wanneer je in je browser op de RSS-link klikt.