Consumentenbonden in geweer voor downloadmuziek

“Europese consumenten moeten niet langer als muziekdieven worden afgeschilderd en downloadliedjes moeten moeiteloos op alle apparatuur zijn af te spelen.”

(bron)

Heel waar natuurlijk en goed dat de Europese Consumentenbonden duidelijk stelling nemen. Probleem is alleen dat ik nog niet gemerkt heb dat Consumentenbonden zo’n goede lobby hebben op nationaal of Europees niveau.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gideon
Gideon
15 jaren geleden

IBM heeft een leuk artikel over DRM in dit verband waarbij duidelijk het probleem wordt gedefinieerd.

DRM is een manier op met opzet data incompatible te maken

Dit gaat ons allemaal aan, want terwijl de consumenten hebben ontdekt dat het erg handig is om open standaarden en protocollen te gebruiken; beginnen uitgeverijen van muziek en video opeens met opzet incompatible data formaten te bedenken. Moet je eens voorstellen wat dat betekend over 10-20 jaar voor je muziek collectie als deze data formaten niet meer ondersteund worden door de nieuwste software.

Nu al ontdekken Mac gebruikers de problemen van ITMS: Ze kopen elke paar maanden een nieuwe Mac en zijn daardoor snel door het maximaal heen van het aantal computers waar ze hun muziek op mogen afspelen.

DRM houd tevens zelden rekening met de realiteit van het leven, bijvoorbeeld scheidingen en zo waarbij de kinderen zijn dan weer bij de ene ouder dan weer bij de andere: de meeste DRM heeft daar geen boodschap aan.
Ongeautoriseerde kopieën verspreiden is een sociaal probleem en vereist een sociale oplossing. Het is geen technisch probleem en kan niet met techniek worden opgelost.

Pierre
15 jaren geleden

Volgens mij was het bij ITMS toch gewoon een kwestie van het de-registreren van je MAC voordat je hem inruild/doorverkoopt?

Gideon
Gideon
15 jaren geleden

min of meer, maar mensen vergeten het, of het werkt niet zoals gepland, of mensen hebben gewoon meer machines dan Apple gepland had dat ze zouden hebben.

DRM is niet echt compatible met real life, er worden aannames genomen die voor de meeste mensen gelden maar er zijn altijd uitzonderlijke mensen die, ondanks dat hun behoeften geheel redelijk zijn, niet passen in het ideal beeld waar voor het gemaakt is.

Ik heb me voorgenomen om voorlopig nog gewoon CD’s en DVD’s te blijven kopen. Die kan ik tenminste gewoon rippen naar m4a/mp4, op HDD zetten en dan berg ik de originelen weer goed op.