Podsafe for Peace – If Every Day Were Christmas

Podsafe for Peace - Klik voor grotere versie

Laat ik met een bericht aan de critici beginnen: ja, dit is een initiatief van Adam Curry en ja, het is op dit moment cool om alles wat Adam doet slecht te vinden. En ja, als je dit initiatief steunt, zal hij zich daar straks voor op de borst kloppen. Kijk daar effe aan voorbij. Luister drie keer naar de track op het podsafe music network. Vind je het daarna een lekker kersttrack die moeilijk uit je kop te krijgen is? Nou, als je 99 dollarcent overmaakt via Paypal, dan gaan die rechtstreeks naar UNICEF en mag jij de track downloaden. Verrast door dit bericht? Vind je het raar dat ik dit wel een goed initiatief vind en downloadday niet? Dat kan. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen wat mij betreft.
De track waar het hier om gaat is podsafe. Dat betekent dat ik als podcaster die gratis en voor niets kan downloaden en gebruiken in de EduKast. En we hebben het nu niet over 10% van 99 dollarcent, maar over 100% van 99 dollarcent.
Dat geeft het hetzelfde gevoel als meewerken aan een open source applicatie: ik steek er nu tijd en inspanning in om jou te overtuigen en die inspanning is er niet op gericht om iemand anders rijker te maken, maar heeft rechtstreeks effect op het doel van die inspanning.

Los daarvan is het zo dat ik niet geloof in het op grote schaal inzamelen van geld voor welke instantie dan ook. De enorme bedragen die werden ingezameld naar aanleiding van de tsunami waren voor een groot deel geld dat daardoor weggetrokken werd van giften die anders naar andere plekken waar ze het ook hard nodig hebben zouden gaan.
Geld in noodhulp steken is nodig, maar het opheffen van de belemmeringen die wij als rijke landen in het leven geroepen hebben en die voorkomen dat andere landen op hun eigen benen kunnen staan zet veel meer zoden aan de dijk.

Nee, ik ben geen activist, eerder realist. Als 1 miljoen mensen die track kopen dan levert dat UNICEF 100.000 dollar op. Een schijntje. Maar wel eentje waarvoor geen dure TV-actie nodig was, geen grote concerten met artiesten die de hele wereld rond moeten vliegen, gewoon 32 zangers uit 9 landen, een heleboel podcasters die voor de promotie zorgen en luisteraars die er hun 99 cent voor over hebben.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom Kooij
15 jaren geleden

Ik heb die track gekocht, eigenlijk niet eens echt voor UNICEF. Ik doe ook niet mee aan al die TV acties, ik heb twee goede doelen waar ik geld aan geef, en that’s it.

Maar aangezien ik dagelijks van en naar het werk vermaakt wordt door Podcasts en Podsafe muziek, vond ik het wel aardig om de track te kopen. Als steun voor podcasting in het algemeen.

Ik ben overigens enigszins achterdochtig wat betreft de motieven van Adam Curry et al om hun Podsafe Music Network te promoten. Ze doen geloven dat het puur idealistisch is, maar uiteindelijk gaat Podshow natuurlijk geld verdienen aan de PMN. Dat is niet erg, sterker nog het is ze gegund, want zonder ondernemers zoals Curry zou e.e.a. niet van de grond komen.