Fiddling met Fiddler

Even een bericht over een tooltje waar ik voor de vakantie op gewezen werd en dat het probleem dat ik had helder maakte. Helaas kon ik het daarom juist niet oplossen.
Het gaat om Fiddler, een gratis HTTP-debugger. Hiermee kun je de communicatie tussen je browser en de website volgen en mogelijk ontdekken wat er mis gaat, of wat er zou moeten gebeuren als het goed gaat.
Internet Explorer
Ik kon zo snel niet ontdekken hoe ik het verkeer dat door Firefox gegenereerd werd kon afvangen (tips over hoe dat kan zijn welkom), dus heb ik Internet Explorer even gebruikt voor deze tests.

Opvragen van een gewone pagina
Na het opstarten van Fiddler heb ik Internet Explorer opgestart en een gewone pagina van mijn site opgevraagd.

Fiddler - Klik voor grotere versie

Hierboven zie je het resultaat in Fiddler.

Je ziet dat alle plaatjes en externe verwijzingen naar de afbeeldingen bij Bol.com en de Goolge Adsense advertenties duidelijk herkenbaar zijn.

Toevoegen van een reactie
Vervolgens ben ik naar een willekeurig bericht gegaan op de site die niet werkte, heb het logbestand in Fiddler gewist (zodat het leeg was) en heb ik een reactie toegevoegd.

Fiddler - Klik voor grotere versie Fiddler - Klik voor grotere versie

Het resultaat was er eentje waar ik niet veel mee kon. Fiddler gaf aan dat de sessie afgebroken werd. Dat is dus wat anders dan dat de server een foutmelding terug geeft (bijvoorbeeld als een pagina niet bestaat, of als er een fout in een script zit), de server gaf namelijk helemaal niets terug.

Nog een reactie
Als het wél gaat zoals het moet gaan, dan ziet het scherm er uit zoals hieronder.

Fiddler - Klik voor grotere versie

Hier zie je dat de server het script verwerkt heeft en netjes, zoals het in het script aangegeven is de pagina opnieuw laadt zodat die reactie zichtbaar wordt.

In de Fiddler documentatie kon ik geen uitleg vinden over het afbreken van een sessie en wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn.
Ik heb deze informatie ook via het supportticket-systeem van Servage doorgegeven, maar daar heb ik nog geen reactie op.

Zelf bekijken
Wil je de informatie die Fiddler genereert overigens in detail bekijken, dan kan dat ook. Je kunt de output namelijk als HTML + TXT-bestanden opslaan.
Ik heb het resultaat van bovenstaande twee tests online gezet, je kunt het downloaden als ZIP-bestand of gewoon online bekijken.

Waarschijnlijk herken je de regels wel uit bovenstaande schermafdrukken. De C voor elke regel linkt naar het verzoek dat de browser stuurt naar de server en de S linkt naar de reactie die de browser krijgt van de server.
Mocht je een verklaring hebben voor het verschijnsel, dan hou ik me aanbevolen, als ik er eentje van Servage krijg, dan hoor je dat uiteraard ook.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties