Schipholkast

Toen ik gisteren op Schiphol was, heb ik de Olympus aangezet en ben gaan rondlopen terwijl ik praat over waarom ik hier in Boston ben (de IMS-kwartaalbijeenkomsten), wat IMS doet en hoe een leertechnologiespecificatie tot stand komt.

audio Schipholkast   Duur: 18 minuten

Aan het einde van de opname kom ik bij een winkel op Schiphol waar ze ook goedkopere versies van mijn Olympus verkopen (o.a. de Olympus VN-120). Ik gaf aan dat ik zou uitzoeken hoe je die op de computer kunt aansluiten, maar heb dat nog niet gevonden.
De opname heeft, zoals wel vaker, twee doelen: ten eerste natuurlijk gewoon om iets te vertellen wat ik anders had uitgeschreven. Ten tweede ook om te kijken tot hoever je hiermee kunt gaan. Er is tamelijk veel achtergrondgeluid en ook nu is het geen uitgeschreven verhaal, maar eerder een gesprek, al is het dan in de vorm van een monoloog.

Ik hoor graag jullie reactie hierop, ook als het een kritische (‘moet je maar niet meer doen’) is!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Als ik het bestand download istie maar 1322Kb groot en duurt 113 seconden. Te kort om goed te kunnen beoordelen of je hier wel of niet mee door moet gaan:-) Ik vind alleen de sfeer al met de achtergrondgeluiden van Schiphol een heerlijk "live" gevoel geven, dus ik hoor graag de rest! Het hoeft natuurlijk niet bij een monoloog te blijven. Je kunt de persoon naast je opeens vragen: "do you have a weblog?" of "Do you know what I’m talking about?" Lijkt mij verrassende effecten te geven…
Zit nu ook te denken aan een nieuwe gadget: een rood knipperlampje dat je met klittenband op je hoofd kunt plakken met de tekst: On the air, now podcasting, don’t interfere unless you want to be interviewed…

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Willem,

Dat is raar, het bestand op de server is 12,4MB groot en als ik vanuit hier opslaan als doe gaat hij echt voor de volledige omvang. Zou je nog een nieuwe downloadpoging willen doen?

Knipperlampje denk ik niet. Op iemand afstappen lijkt me inderdaad wel wat, maar 1) daar ben ik eigen te verlegen voor en 2) ik vraag namelijk altijd af "wat zou ik daar zelf van vinden als iemand dat deed? en zou ik dat dan ook online willen hebben?" dus dat is nog wel een drempel om te nemen. :-)

Willem
14 jaren geleden

Nu gaatie wel goed!

Willem
14 jaren geleden

Tja, dan nu de inhoudelijke reactie: Ik geloof zeker in podcasts vanaf locatie, maar dan moet er wel een relatie zijn met die locatie. Dus dat je vertelt over wat je taxfree in de vitrine ziet liggen is dan leuk en relevant, maar je verhaal over IMS zou je voor de luisteraars thuis beter in een rustige ruimte hebben kunnen doen. Nu kom je over als een überechte workaholic die geen seconde tijd onbenut wilt laten.
Wat betreft de techniek: ik zou in dit geval kiezen voor mono opname, en misschien een nog betere richtmicrofoon die minder omgevingsgeluiden meepakt. Probeer ook niet koste wat het kost door te praten maar gebruik de pauzeknop als er wat tussendoor komt. Daarvoor istie bedoeld.
Dus, podcasts vanaf locatie zeker blijven doen, maar vertel ons dan wat je om je heen ziet. Als je wilt vertellen wat je denkt, dus wat in je hoofd zit, zoek dan een bankje in het park of zoiets… (zo kritisch genoeg?)

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Willem, ja dank je! Ik ben het 100% met je eens. Het was een beetje een combinatie van een eerdere vraag (toen ik in New York was) om een "onderweg" opname te maken met het onderwerp van de dag ("ik ben op weg naar een IMS meeting" ) dit tot dit geleid hebben.

Ik had nu dezelfde microfoon als tijdens de Autokast en was ook een beetje verbaasd dat hij nu zo heel hard de omgeving meenam terwijl de bijgeluiden in de auto wel meevielen. Ik heb ook een mono-microfoon (nu niet bij me) die waarschijnlijk nu beter was geweest (gerichter gevoelig).

Ik vind die laatste twee zinnen overigens heel goed bruikbaar als vuistregel. Thanks!

bosmeneer
14 jaren geleden

Zoals Willem al zei is het ‘live’-gevoel leuk aanwezig. Vooral de eerste minuten (intro e.d.) waren goed. Helaas val je dan in de uitleg over je project waar ik vooralsnog een podcast geen medium voor vind. Je houdt bijna een presentatie, maar zonder de plaatjes (en die mis ik dan om het nog interessant te houden).

Wel leuk experiment was dit; een 18 minuten lang monoloog houden op een van de drukste luchthavens ter wereld.

Pierre
14 jaren geleden

Ik heb er nooit moeite mee om een uur of zo op Schiphol door te brengen. Al loop ik normaal gesproken niet ‘tegen mezelf’ te praten. :-)
Maar zoals ik al zei, er loopt daar zoveel verschillend volk door elkaar heen. Daarom had ik eigenlijk ook wel graag beeld er bij gehad.