Onleesbare websites

“Een Amerikaanse belangenorganisatie voor blinde studenten is begonnen met het voor de rechter slepen van websites die niet gebruikt kunnen worden door blinde mensen. Het eerste slachtoffer is de website Target.com, maar ook andere websites kunnen zich klaar maken voor een gang naar de rechter.”

(bron)

Vervelend voor de website-eigenaar, maar zelfs in de VS, waar de voorzieningen voor blinden toch al een stuk beter zijn dan hier in Nederland, blijkbaar noodzakelijk. Uit het bericht op PCMweb blijkt daarnaast dat juist moderne websites, die gebruik maken van AJAX problemen opleveren. Tja, het is een houding die we allemaal hebben laten ontstaan.
Nog steeds is het namelijk zo dat mensen het heel normaal vinden dat één toepassing de toon zet. En dat websites bijvoorbeeld alleen met Internet Explorer of alleen met Firefox goed te bekijken zijn. En dat is deels ook wel begrijpelijk. Ook mijn blog werd pas aangepast voor gebruik op een Pocket PC toen ik er zelf een kreeg. Kwestie van tijd en prioriteit. Maar daar kan een commerciële site zich natuurlijk een stuk minder gemakkelijk achter verschuilen.
Ik kan nog zeggen “ik heb geen faciliteiten om het te testen”, een bedrijf moet dat gewoon regelen.

Toch blijft het raar dat er niet een paar instanties opgestaan zijn en een website begonnen zijn waar je online je pagina’s tegen de gangbare browsers kunt testen. Nee, ik moet er zelf (inderdaad) niet aan denken om dat op te gaan zetten, maar het is normaal gesproken wel zoiets dat zich ‘vanzelf’ regelt.

Ik ga er overigens (zonder dat echt getest te hebben) vanuit dat de PDA-versie van mijn weblog een stuk beter leesbaar is voor blinden. Ook hier geldt zoals wel vaker: als je me kunt helpen om dit beter bruikbaar te maken, graag!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gmlk
14 jaren geleden

http://www.w3.org/WAI/

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Gideon,
Ja en ook weer Nee. Kun je mij uit de lange lijst links op die site de link vissen naar een website die ik kan gebruiken om screenshots te maken van mijn weblog zoals ik hier, hier en hier gedaan heb? En dan dus voor de tools die door blinden gebruikt worden. Twee van de drie screenshots waar ik nu naar link zijn gemaakt met tools die ik eerst moet installeren, één daarvan is gemaakt van een echte Pocket PC met een tooltje dat niet gratis is.

gmlk
14 jaren geleden

Dat zou inderdaad een handige applicatie zijn maar voorzover ik het weet is er nog niet zo iets.

Er is een demo versie van Jaws te krijgen, wellicht kun je daar een indruk mee krijgen.

Voor de rest kun je Links of Lynx gebruiken om een gevoel te krijgen hoe het toegankelijk het is in text-only (braille) modus.

Wytze Koopal
14 jaren geleden

Check eens de Drempelvrij Toolbar; die vertelt je precies wat je verkeerd doet voor de top 16 richtlijnen voor Accessibility.
http://www.drempelvrij.nl/toolbar/ind

bosmeneer
14 jaren geleden

En net als voor de PDA-versie, kun je ook hier Opera gebruiken (de volledige versie dan). Verder is de Bobby-validator wel handig. En zijn er meer tools te vinden op Accessibility.nl. Op deze laatste site staat ook wat info over de zgn ‘Section 508’ (Amerikaanse wet over accessibility op overheidswebsites).

Veelal moet het niet al te moeilijk zijn je website te verbeteren voor blinden en slechtzienden die een tekstbrowser (c.q. brailleleesregel) gebruiken. Tips zijn er genoeg ;)