Trackback- en comment-raadsels

“Wat betreft die trackback(s) naar Steve Rubels Micro Persuasion: Ik heb al vaker gemerkt dat als ik schrijf over een post van iemand anders er in veel gevallen daar een trackback verschijnt. Je zou haast zeggen dat invullen van het ping-veld niet nodig is als je Radio UserLand gebruikt.
Het geval van de trackback bij Steve Rubel waar Hans over schrijft is zo’n voorbeeld. Daar heb ik GEEN trackback-link in het ping-formullier ingevuld en dus alleen permalink gebruikt.
Ik kan dit alleen maar verklaren als sommigen via een andere weg nog track-back informatie weten te vergaren. Misschien via de ping services die automatisch worden gepingd? Als ik namelijk een post publiceer wordt die automatisch ge-pingd bij blo.gs (standard en extended), syndic8 (standard en extended) en weblogs.com. Trouwens ook bij technorati en Yahoo!
Zou het daar mee te maken hebben?

Ik hoop dat er iemand is die dit raadsel op kan lossen.”

(bron)

Fred is nog steeds op zoek naar alternatieven voor zijn reactiefunctie. Nu heeft hij het idee geopperd om mensen niet bij hem te laten reageren, maar op hun eigen blog waarbij ze dan een trackbackping sturen naar zijn blog/post zodat die daar verschijnt. Ik vind het nogal omslachtig en behalve deze ene keer ben ik ook (sorry Fred!) niet van plan mijn blog te ‘vervuilen’ met reacties. Natuurlijk als ik wat te vertellen heb wat als zelfstandig bericht hier kan staan, dan doe ik dat, maar dat zou ik anders ook gedaan hebben, maar korte antwoorden zoals even snel verwijzen naar een bericht dat ik schreef over autodiscovery van trackbackgegevens doe ik toch normaal gesproken alleen in een reactie op de site zelf.
Overigens Fred, het is dus afhankelijk van een paar zaken of dit werkt:
* de persoon die het bericht schrijft moet beschikken over ‘ping-functionaliteit’ die aan staat, en vanwege de grote hoeveelheid spam via die weg hebben veel mensen dat helemaal uitstaan (dus zowel zenden en ontvangen).
* de persoon die het bericht schrijft moet een tool gebruiken dat op zoek gaat naar de informatie die ‘verborgen’ zit in de pagina van het bericht (‘de berichten’) waarnaar gelinkt wordt.
* het bericht waarnaar gelinkt wordt moet die informatie bevatten.

Oh, ik heb trackbacks-ontvangen op het moment overigens ook uitstaan. De spamfilter-integratie was stuk en ik kreeg teveel (lees: uitsluitend) spam binnen via die weg. Moet ik dus nog repareren. Maar gelukkig kun je bij mij in de reacties reageren. ;-)

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Ik ben blij dat jij er (ook) over begonnen bent en dat ik hier kan reageren op de aktie van Fred, want ik wilde het uit principe niet op mijn eigen weblog doen. Deze heeft als thema zaken die te maken hebben met ICT en onderwijs. Daarnaast heb ik echter nog een brede belangstelling voor allerlei andere zaken. Stel je voor dat jullie op mijn weblog een reactie tegen zouden komen die ik anders geplaatst zou hebben op het bordercollie weblog (om maar iets onschuldigs te noemen). Waarschijnlijk zouden jullie na verloop van tijd allemaal afhaken met het gevoel van: waar gaat dit nog over? Pierre gebruikt daaarvoor de term vervuiling. Dus los van de techniek (Blogger ondersteunt geen trackback en ik heb het nooit gemist) ben ik het inhoudelijk absoluut niet eens met de redenatie van Fred, maar helaas kan ik dat op zijn weblog niet kwijt. Is een weblog zónder comment mogelijkheid eigenlijk wel een volwaardig weblog? De volgende stap is wellicht om de RSS functie eruit te slopen:-)

Hans Mestrum
14 jaren geleden

Trackback zou meer gebruik moeten worden vind ik. Gewoon om aan te geven dat je over iemands posting schrijft, citeert of anderszins. Als ik iets over een bepaalde posting op mijn blog schrijf, vind ik het netjes om dat te laten weten. En dat kan via een trackback heel simpel. Hoe moet ik dat iemand laten weten die geen trackback aan heeft staan? Kan natuurlijk via email etc. maar is nogal omslachtig. Het maken van een posting met een simpele reactie op een andere posting gaat mij ook te ver. Ik ga deze reactie echt niet als posting opnemen. Echter vaak wordt een posting gemaakt om voort te ‘borduren’ op een andere posting. Is dat een reactie….? Jawel, maar het is ook meer. En waar laat je dat dan. Inderdaad op je eigen blog. Ik herinner me bijvoorbeeld de feeddiscussie en de ‘reactie’ die hier verscheen: http://ictoblog.nl/
Dus je gaat zo als Willem terecht zegt je eigen blog niet vervuilen. Anderszins pleit ik wel voor het gebruik van trackbacks daar waar ze voor bedoeld zijn: om de eigenaar waar je over schrijft te laten weten dat je over hem/haar schrijft.

Pierre
14 jaren geleden

@Hans: Eens met je afweging en ook mee eens dat trackbacks heel handig zijn, maar omdat ik ze maar heel weinig ontvang (ja, nu natuurlijk zeker niet) was uitzetten even de snelste oplossing om de spam tegen te houden…..ik ga er weer achteraan om ze z.s.m. aan te kunnen zetten….. :-)

Hans Mestrum
14 jaren geleden

Ja trackback spam is een issue van moderatie en filtering m.i. Niet van de trackbackfunctie zelf. Overigens gebruik ik nu coComment om deze reacties vast te leggen. Wellicht ook een idee? Dan kun je dus ook de discussie volgen zonder telkens naar een blog te hoeven terug te gaan. Ik kan op jouw blog overigens wel handmatig coComment invullen bij een reactie waardoor het allemaal werkt. Zie het resultaat: http://www.hansonexperience.com/conte
Wel wat knip en plak.

Pierre
14 jaren geleden

Klopt deels. Bij nucleus is alles modulair, dus de trackbackfunctie is een plugin. Overigens, voor Willem: ik heb ook een ‘handmatig trackbackformulier’ onder elk bericht (zie de link hieronder). Dus ook jij kunt nu (trackback staat weer aan) hier een trackback achterlaten ook al ondersteund Blogger.com dat niet.
Zo heb ik ook nu handmatig een trackback naar het bericht bij Hans ingevoegd.

Hans Mestrum
14 jaren geleden

Effe testen dus of het werkt. Er komt zo een trackback van mij aan hier.

Pierre
14 jaren geleden

Ik zie nou trouwens dat nucleus dat trackback die ik handmatig ingevoerd heb vervangen heeft door jouw trackback. Dat gebeurde met mijn trackback bij Fred ook. De tweede (handmatige) trackback die ik stuurde is degene die nu zichtbaar is en overschreef dus de eerste (automatisch)