Auteurswet als rem op markteconomie #2

“De MPAA heeft gisteren bekend gemaakt dat het processen heeft aangespannen tegen een aantal websites ‘die in verband worden gebracht met filmpiraterij’. Onder de getroffen sites zijn de usenet-zoekmachines Binnews, DVDRs.net en NZB-Zone, waarmee de filmindustrie voor het eerst zijn pijlen richt op het gebruik van nieuwsgroepen. Ook bekende torrentsites als TorrentSpy, TorrentBox en IsoHunt en de eDonkey-speurneus Ed2k-it hebben bericht van de MPAA-advocaten gehad”

(bron)

Het is vrijdag, nog maar even door met mopperen over middeleeuwse bedrijfmodellen: neem nu een serie als Battlestar Galactica. In de VS bezig aan het tweede seizoen, in Nederland net aan seizoen één begonnen. Kan ik legaal kopen via iTunes voor $1,99 maar alleen als ik een creditcard heb die in de VS uitgegeven is. Woon je buiten de VS? Dan kun je hem opzoeken op IsoHunt en downloaden zonder te betalen. Diefstal! roept de MPAA dan en klaagt de sites aan om ze aansprakelijk te stellen voor de misgelopen inkomsten. Maar welke inkomsten dan? Die van de omroep die de serie volgend jaar of zo op de Nederlandse buis gaat brengen? In de VS zijn de afleveringen een paar dagen nadat ze voor het eerst uitgezonden zijn al in iTunes te vinden. Dus blijkbaar is voor beide manieren van aanbieden een afzonderlijke markt.
Biedt ze mij als Nederlander dan toch ook gewoon via een online winkel aan. Moet je een zien wat je dat aan inkomsten oplevert. En als de MPAA (of Brein) dán achter aanbieders van kopieën aangaat zal ze opeens op veel meer begrip kunnen rekenen. Van mij in ieder geval wel.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gmlk
14 jaren geleden

Behalve dat de versies van isohunt veel beter zijn dan de versies van iTunes. Zowel resolutie als het ontbreken van drm zijn een groot voordeel. Zolang de industrie dat niet inziet blijven ze leven in een fantasie wereld.

Zie ook: http://crypto.stanford.edu/DRM2002/da