Auteurswet als rem op markteconomie

“De eigenaren van Mp3service hebben hun dienst op dringend verzoek van auteursrechtenorganisatie Brein gestaakt. Oprichter L. van Bockel heeft dat donderdag bevestigd. Het bedrijfje wilde cd-collecties van particulieren digitaliseren en branden op dvd.

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) stelt in een brief aan de initiatiefnemers dat hun dienst in strijd is met de auteurswet. Het is consumenten volgens een woordvoerder weliswaar toegestaan om zelf een thuiskopie te maken van de eigen muziek, maar ze mogen dat niet laten doen.”

(bron)

Wanneer schreeuwt een wet van de daken dat hij achterhaald is? Als hij zo duidelijk onlogisch is. Want hoe verdedig je een beperking die er op neer komt dat ik na aanschaf wel zelf iets mag doen met een product, maar dat niet door een ander ten behoeve van mij mag laten doen? Zeker als dat een eenmalige actie is die mijn gebruik van het product voor de leverancier ervan niet ingrijpend verandert en slechts een transfer van opslagmedium betreft. Zou zoiets zijn als dat ik pakken jus d’orange in de winkel koop, die wel zelf in een glazen kan mag gieten voordat ik hem opdrink, maar dat niet door mijn butler mag laten doen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gmlk
14 jaren geleden

De record labels vinden eigenlijk dat rippen eigenlijk ook maar niets…

http://arstechnica.com/news.ars/post/

zie ook http://del.icio.us/gmlk/drm

gmlk
14 jaren geleden

Maar er zijn mensen die het nu zat zijn… http://writersblocklive.com/part-156

Probleem is dat het allemaal zo moeilijk is uit te leggen aan mensen die niet door hebben hoe digitale media werkt. Er is tijd voor nodig voor mensen door hebben wat de problemen zijn.

Maar er zijn meer problemen met de auteursrecht.

Persoonlijk zou ik graag drie veranderingen zien:

(1) Een gratis (internet toegankelijk) kadaster voor auteursrechten zodat het veel makkelijker is om te achterhalen wie de rechten heeft op een foto, tekst, muziek, etc.

Een wettelijk regeling dat de auteur die heeft nagelaten om hun werk in in dit kadaster te deponeren automatisch iedereen twee rechten geeft: Je mag het overal voor gebruiken en de auteur mag slechts een voorspelbaar bedrag (bv 2%min de kosten van een mogelijke rechtszaak) eisen van de winst die is gemaakt. Bij geen winst of verlies kan de auteur dus ook niets eisen.

Als het kadaster jouw verteld wie de rechten heeft dan moet je daar net als nu contact mee opnemen en iets regelen. Je hebt dan geen vanzelfsprekend recht om het overal voor te gebruiken.

(2) Een beperking van de termijn van auteursrecht tot maximaal 7 jaar. Van werken die in het kadaster staan kan de auteursrecht (tegen betaling) 9 keer worden verlengend met elke keer 7 jaar. Op deze manier wordt het kadaster gefinancierd en is er een sterke economische reden om werken die geen rendement opleveren zo snel mogelijk rechten vrij te maken.

(3) Alleen natuurlijke personen kunnen auteursrecht claimen over werken die zij zelf gemaakt hebben. Auteursrechten zijn niet overdraagbaar.