Een select gezelschap in actie

Workshop Interoperable e-Learning Systems in Action

Gisteren was ik de workshop van het Telcert project. De groep deelnemers was niet zo heel erg groot (15-20 deelnemers), maar dat ook te verwachten. Het onderwerp is namelijk ook alleen iets waar de harde kern op af komt. Ondanks dat het absoluut noodzakelijke activiteiten zijn! Ik zal een poging doen uit te leggen waar het over ging. Het Telcert project heeft een aantal tools opgeleverd waarmee je toepassingsprofielen kunt maken, testen, beheren en gebruiken. Bij een toepassingsprofiel maak je gebruik van een bestaande specificatie of standaard (bijvoorbeeld IMS Contentpackaging of IEEE LOM). Het informatiemodel van zo’n specificatie beschrijft het “wat”. Voor mensen is dat beschreven in tekst in (soms lange) documenten die je meestal zo kunt downloaden van de website van de betreffende organisatie. Computers kunnen daar niet veel mee, die gebruiken andere documenten (meestal XML-schema’s of XSD’s) waarin diezelfde informatie is opgeslagen is op een manier die het voor een computerprogramma mogelijk maakt te controleren of een bestand (een metadatabestand, een manifest bij een contentpackage) voldoet aan de regels die vastgelegd zijn in het profiel.

Stel nu dat je bepaalde metadata-elementen verplicht wilt stellen of de toegestane waarden voor een bepaald element wilt beperken tot een bepaalde lijst, dan wil je een toepassingsprofiel maken waarin dat beschreven is. Vaak gebeurt dat alleen in die voor mensen leesbare documenten, het aanpassen van de bijbehorende XSD-bestanden is complex en moet goed getest worden.

De eerste tool (Schemaprof) maken het mogelijk om op basis van de bestaande XSD-bestanden de gewenste modificaties uit te voeren en op basis daarvan weer een nieuw XSD-bestand te genereren.

Daarnaast is er in het project een uitbreiding gemaakt op het RELOAD-tool waarmee die een aantal conversies tussen profielen ondersteunt, bijvoorbeeld van de LOM metadata-structuur naar de IMS metadata-structuur.
Dat lijken soms triviale dingen (zijn het ook), maar als je die conversie zelf moet gaan maken ben je daar toch wel effe mee bezig, dus is het wel fijn (en efficiënter) dat iemand anders dat doet.

Een derde systeem dat getoond werd is een testsysteem voor content (en op termijn services) die claimt aan een bepaalde afspraak te voldoen. Het systeem voert een aantal tests uit om te bepalen of dat daadwerkelijk klopt en geeft daar een rapportage van. Dat doen we nu (soms) handmatig, maar dat schaalt natuurlijk lang niet zo goed.

Allemaal tools die geen normaal mens wil zien en/of gebruiken. Maar die wel noodzakelijke schakels/stappen vormen bij het realiseren van betere mogelijkheden van uitwisseling. De workshop was heel zinvol omdat het geen tools zijn die gemakkelijk te doorgronden zijn, niet alleen vanwege interfaceproblemen, maar zeker ook omdat het toch complexe materie betreft. Het tonen en toelichten en er zelf mee laten spelen tijdens zo’n workshop maakt het mogelijk daar meer mensen mee kennis te laten maken.

De tools en documenten zijn overigens van deze website te downloaden.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties