Straks verplicht alle reacties moderaten?

“Het standpunt van Heise was gebaseerd op een uitspraak uit 2002, die stelde dat forumaanbieders alleen verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van schadelijke content in het geval dat zij ervan op de hoogte gesteld zijn. De rechtbank in Hamburg heeft deze uitspraak nu uitgebreid met het vereiste dat ook actief gezocht moet worden naar dergelijke reacties. Het aanbieden van een forum is, aldus de rechter, een zakelijke handeling met alle bijkomende verplichtingen. Een hiervan is dat actief voorkomen moet worden dat er schadelijke gegevens verspreid worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle reacties gescreend moeten worden. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door een tekort aan medewerkers, moet de forumaanbieder minder activiteiten aanbieden. De rechter ziet de forumbeheerder dus als de partij die de onrechtmatige daad pleegt, omdat het (technisch) mogelijk is dit te voorkomen, door bijvoorbeeld screening. Als dat niet gebeurt, stemt de aanbieder dus in met hetgeen geplaatst wordt en kan dan dus ook verantwoordelijk gehouden worden.”

(bron)

Opvallende uitspraak van een Duitse rechter, die nog niet definitief is doordat Heise Zeitschriften Verlag gelukkig in hoger beroep gaat, maar die op het moment in Duitsland in ieder geval voor de nodige ophef zal zorgen. Effecten voor Nederland zijn er niet direct, ook al geeft Tweakers aan dat het mogelijk is dat Nederlandse rechters zulke buitenlandse uitspraken meewegen in zaken.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gmlk
gmlk
14 jaren geleden

Zijn blogs het nieuwe usenet aan het worden? Met alle problemen van dien?

Mensen write-access geven tot je website vereist (1) alleen maar aardige mensen of (2) strak toezicht ter bescherming tegen lastige mensen. Dit gaat op voor wiki, fora, en blogs.

Wellicht wordt het tijd om geen reacties meer toe te staan? Read-only websites? Mensen die willen reageren kunnen hun eigen website beginnen, Het Web als geheel blijft dan wel read/writeable.

Marc
14 jaren geleden

@gmlk Tja, daarmee gaat een groot deel van de kracht van een weblog verloren vrees ik. Nu kan ik binnen een paar minuten reageren op jouw comment, straks zijn we afhankelijk of Pierre toevallig net in de gelegenheid is om te modereren. Het lijkt mij geen goede ontwikkeling als we die kant op gaan, maar bloggers zullen wel eiƫren voor hun geld moeten kiezen als dit juridische consequenties gaat krijgen.

Pierre
14 jaren geleden

Ik zie het niet zo somber in als Gideon en verwacht eigenlijk dat het hoger beroep weer gewoon bevestigd dat je als website-eigenaar wel verantwoordelijk gesteld kunt worden als je willens en wetens zaken online laat staan die volgens de wetgever niet kunnen/mogen, maar dat technisch mogelijk v.s. maatschappelijk wenselijk/haalbaar weer gewoon in de juiste verhoudingen geplaatst worden.
Ik ben in ieder geval niet van plan om hier voorlopig iets te veranderen aan de wijze waarop je kunt reageren. Dit weblog voldoet overigens gelukkig aan eis #1 van Gideon. ;-)

gmlk
gmlk
14 jaren geleden

:D we zijn hier inderdaad voornamelijk aardig.

Nu denk ik dat dit ook wel komt door dat Pierre zelf erg aardig is.