Luisteren naar het web

Via het New Media Tools-overzicht van Robin Good kwam ik bij Readspeaker. Het is een Zweeds bedrijf dat een product ReadSpeaker LeesVoor maakt waarmee je een website kunt laten voorlezen. Hier zie je een lijstje met voorbeelden van sites die er al gebruik van maken. En het resultaat is heel acceptabel. De CBS-website laat horen dat de toepassing blijkbaar ook met redelijk complexe termen/pagina’s overweg kan. Je kunt een deel van de tekst selecteren en dan op de “Lees deze pagina voor” link aan de rechterkant klikken. Aardig is ook dat je als sitebouwer kunt aangeven welke delen van de pagina moeten worden voorgelezen als de bezoeker niets selecteert. Zo worden navigatiemogelijkheden die in de pagina voor kunnen komen bijvoorbeeld niet vaker voorgelezen dan nodig. De CBS-pagina laat ook horen dat je juist gebruik van punten en komma’s moet maken. De titels van de tussenkopjes hebben namelijk geen afsluitende punt en de spraaksoftware leest daar te snel door.
Ben ook wel benieuwd naar de mate waarin de software voor het specifieke taalgebruik op de CBS-website aangepast is/moest worden.
Tja, en natuurlijk de verwachting dat dit voor gewone sites/weblogs etc. waarschijnlijk nog wel heel lang onbereikbaar (lees: te duur) zal blijven. Al neem ik aan deze ze voor deze dienst toch een niet te hoog prijsniveau zullen kunnen kiezen. Anders blijft het beperkt tot kapitaalkrachtige organisaties als Kennisnet.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A&M ImpacT [R. Janssen]
14 jaren geleden

Wij zijn er ook al een tijdje mee aan het experimenteren, en het werkt inderdaad best mooi. Ik had in eerste instantie niet verwacht dat ze al zo ver waren met het vloeiend laten klinken van dat soort dingen.

De bedoeling is dat voor enkele van onze klanten het geheel al geimplementeerd gaat worden. Ik heb er al wat onderzoek naar gedaan en het lijkt inderdaad goed te doen te zijn. Misschien dat er nog wat dingen aan het licht komen bij implementatie. Ik ben in ieder geval benieuwd.