Edukast Skypecast #1

Gisteren van 20:00 – 21:00 uur vond de eerste EduKast Skypecast plaats. Een belangrijke reden voor het plannen van een Skypecast was dat ik er nog nooit eentje gehost had of aan een had deelgenomen en natuurlijk omdat ik een stelling had die ik graag aan een paar mensen wilde voorleggen. En dus zat ik gisterenavond in mijn snikheete studeerkamertje (onder de pannen) met het raam dicht en de ventilator uit vanwege het bijgeluid achter mijn computer.
Aantal deelnemers
Het aantal deelnemers was beperkt tot het minimum aantal dat ik verwacht had: 1 (2 als je mij meetelt).
Dat is van de ene kant niet veel, maar het was ook een beetje dat waar ik op gegokt had (“als er al eentje komt, dan is het genoeg voor de test en voor een mini-discussie”)

Dus, met dank aan Willem, die je a.s. zondag kunt horen in de Edukast, toch alle info die ik nodig had om het gebruik van Sypecast te kunnen evalueren.
Het opnemen was gelukkig geen probleem (meer).

Voorbereiding
De voorbereiding was niet ideaal te noemen. Het pas twee dagen vooraf aankondigen van een Skypecast is niet zo verstandig. Het kan immers zo zijn dat mensen nog eerst een Skype-account moeten aanmaken, of het bericht simpelweg pas later lezen. Wat Skype betreft is lang vooraf plannen niet nodig.

Het aanmaken van een Skypecast vergt niet meer dat het invullen van een titel, een omschrijving, het kiezen van een logo voor de uitzending en het aangeven of je nu meteen wilt beginnen of pas op een ander tijdstip. Dat laatste blijkt bij een Skypecast heel belangrijk te zijn.
Ook belangrijk is het opgeven van de duur van de Skypecast.

Deelnemen
Iedereen die de juiste Skype-versie heeft kan deelnemen. Je kunt toegang tot een Skypecast niet beperken tot mensen die bijvoorbeeld een wachtwoord of code hebben zoals bij een telefonisch overleg.
Alle Skypecasts worden op de Skypecast-website aangekondigd.

Vervelend is dat zowel de organisator als de deelnemers uitsluitend in de opgegeven periode de link zien waarmee ze toegang krijgen tot de Skypecast. Dus, omdat ik had aangegeven dat de Skypecast van 20:00 – 21:00 uur zou plaatsvinden, was die link pas klokslag 8 uur beschikbaar en verdween hij ook automatisch na 9 uur.
Fijner zou zijn als je als host in ieder geval een minuut of 10 eerder aanwezig kunt zijn en ook na afloop nog binnen kunt.

Daar kwam bij dat ik wat problemen had met het instellen van de tijd. Mijn Skype stond niet op zomertijd en oorspronkelijk was Skypecast van mening dat ik de Skypecast van 21:00-22:00 had gepland, tenminste als je uitging van de nog resterende tijd tot aanvang, ondanks dat ik bij het keuzemenu daarvoor zag staan start om 20:00 uur.

De Skypecast zelf
Je hebt als host een aantal tools ter beschikking om een Skypecast een beetje ordelijk te laten verlopen.

Skypecast - Klik voor grotere versie

Zo kun je alle deelnemers tegelijkertijd of individueel muten zodat hun audio ‘dicht’ staat.
Dat is handig (noodzakelijk) bij grotere groepen.
Deelnemers kunnen vragen om te kunnen praten, het knopje voor hun naam verandert dan van kleur en knippert.
Je kunt een vervelende deelnemer ook ejecten uit een Skypecast.

Ook handig is dat als een Skypecast bezig is, nieuwe deelnemers automatisch in een ‘mute’ stand binnen komen. Ze kunnen dus niet meteen beginnen met praten maar moeten even wachten totdat de host hun audio open zet.
Dat is handig als een deelnemer binnen komt terwijl iemand anders al wat aan het zeggen is, dat stoort een stuk minder.

Onhandig is echter dat er geen chat geïntegreerd in de Skypecast is. Het kwam gisteren dus voor dat iemand (die gewoon aan het testen was?) binnen kwam toen Willem iets aan het uitleggen was en ik wilde die persoon via de Skype-chat (die je gelukkig wel kunt bereiken via de knop achter de naam van de deelnemer) even in tekst welkom heten, maar kon dat niet omdat de chat-instellingen van die deelnemer niet toestonden dat iedereen een chat met hem zou starten.

Opzet van de Skypecast
Naast het tijdiger aankondigen van de Skypecast denk ik dat het idee van Tom om er voor te zorgen dat je een panel hebt dat er gegarandeerd is en dat dan ook als trekker werkt voor het ‘meeluisteren’ (en als ze dat willen) meepraten van anderen.
Want ik had zelf ook niet aan die Skypecast van gisterenavond deelgenomen als ik niet de host was geweest.
Maar het kost natuurlijk heel wat meer georganiseer.

Samenvattend
Zeker niet ontevreden over de potentie hiervan. Weet nog niet of het nou echt beter/handiger is dan bijvoorbeeld gebruik van Breeze hiervoor. Voor mensen die geen Skype hebben is de drempel zeker niet lager. Breeze zou voor de mensen die dat willen video kunnen toevoegen. Je zou tijdens de discussie iets kunnen laten zien, dus er een meer mixed vorm van maken. Maar of Breeze een brede discussie zo goed mogelijk maakt weet ik niet.
Wordt vervolgd.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ludo Mateusen
Ludo Mateusen
14 jaren geleden

Pierre, interessante posting. Voor nieuwigheden moet je altijd bij Pierre zijn. Dit spaart heel wat mensen zeer veel tijd uit!!!!

Ik ken jammer genoeg Breeze niet (mag over enkele dagen wel mee doen in een testsessie).

Synchronische tools zijn hype. Het didactisch gebruik ervan vergt toch wel enige ervaring. Zelf gebruik ik ze het vooral voor overleg. Ik heb slechts enkele keren een sessie meegemaakt met shared applications (Power Point) . Ik had toen het gevoel dat ik die PP vantevoren had willen bekijken en in de sessie erover had willen praten.

Zelf heb ik goede ervaringen met Flashmeeting van Open Universiteit UK. Geen poespas, chat, vote, geen shared applications. Ideaal voor brainstorming en voor decisionmaking. Het grote voordeel vind ik nog steeds dat je elkaar kunt zien. maar nog steeds geen commercieel product.
Ik heb zelf ervaren dat ik bij een voice-conferencing (ik heb enkele keren I-vocalize geprobeerd) afwezig werd. Bij een videoconferencing maak je een opmerking als iemand koffie drinkt.

Belangrijk is wel de agenda van te voren op te sturen via mail en de vraag om de te bespreken stukken door te nemen
Skypecast is – als ik het goed begrepen heb- een open forum. Jammer dat je het niet kunt afsluiten (dat zal in de toekomst wel kunnnen neem ik aan)
Weet je ook of je de opname later beluisteren?

Ik blijf je posts dagelijks volgen.

Pierre
14 jaren geleden

Skypecast (en Skype zelf) heeft geen ingebouwde opname-optie zoals Breeze (en Flashmeeting ?) hebben.
Maar ik kan de audio inmiddels redelijk probleemloos gesplitst opnemen op mijn laptop waarbij dus het binnenkomend audiosignaal en mijn audiosignaal in Adobe Audition op twee afzonderlijke sporen binnen komen. Het resultaat van de Skypecast met Willem kun je (vanaf) zondag horen in de EduKast.