Mobiele video

Top2000 op iPaq  (foto door: PiAir (Old Skool))

Het SURFnet/Kennisnet programma heeft een drietal rapporten online gezet over het onderwerp “Live video naar mobiel“.
Ik heb af en toe met gekromde tenen zitten lezen. Het taalgebruik is van tijd tot tijd vreselijk. Van wollige passages als “Voorafgaand aan het onderzoek voor de streaming omgeving zijn een aantal vraagstukken neergelegd die belangrijk waren ten aanzien van het onderzoek en voor de uitvoer van de proof-of-concept. De mate van beantwoording van deze vraagstukken heeft geleid tot de keuze van de betreffende streaming omgeving die voor het proof-of-concept is geselecteerd daarbij in ogenschouwend nemend dat de betreffende oplossing wel inzetbaar dient te zijn binnen de huidige streaming omgeving van SURFnet.” tot spreektaal als “…is al wel duidelijk dat de Darwin Streaming Server een hoop onontbeerlijke zaken mist”. Het maakt de drie rapportages niet gemakkelijk te lezen. En sowieso blijft hier weer de vraag voor wie ze geschreven zijn.

Maar goed, het is wat mij betreft wél verstandig van SURFnet en Kennisnet om deze technologieën te onderzoeken. Juist nu het nog pril is heeft het in kaart brengen ervan meerwaarde.

Een paar punten die ik er uit heb weten te halen:
* er zijn geen open source server-oplossingen voor het mobiel streamen van video die voldoen aan alle eisen die gesteld worden.
* er is een grote diversiteit van mobiele besturingssystemen en apparaten in gebruik.
* Apple iPhone 3G kan (officieel) nog niet live streamen naar of van het apparaat bij gebruik van de 3G mobiele verbinding.
* Het rapport bevat geen informatie over de kosten van een serveroplossing voor een onderwijsinstelling.
* Het configureren van een mobiel apparaat voor het bekijken van streaming video kan een drempel opwerpen voor gebruik.
* De H.264 codec van Wirecast levert compatibiliteitsproblemen op, de geteste XENON oplossing lijkt beter beeld/resultaat te geven.
* GPRS is te langzaam voor het bekijken van live video; EDGE wordt niet binnen NL ondersteund; DVB-H vergt licenties en is alleen geschikt voor uitzenden, blijven over WiFi, WIMAX, UMTS en HSDPA als zinvolle netwerkopties.
* Live mobiel streamen vindt meestal plaats via RTSP
* Er zit nogal wat verschil in resolutie per mobiel apparaat; standaard beeldverhouding is 4:3

Laatste opmerking nog: In een van de documenten wordt verteld dat het belangrijk is om te weten dat het advies gebaseerd is op de informatie die op het moment van schrijven is verzameld (kwartaal 4 2008 ). Logische kanttekening vanuit de auteurs gezien. Maar dan is het wel jammer voor hen dat het drie maanden duurt voordat de documenten online staan. Dat is namelijk heel lang gezien de actualiteit van het onderwerp.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties