Een wedstrijd van OV9292, daar doe je beter niet aan mee!!

OV9292 - Klik voor grotere versie

Als je je er nog niet voor ingeschreven had, dan kan het al niet meer, maar die 22 teams die zich wél aangemeld hebben voor de wedstrijd van ov9292.nl zou ik dringend aanraden daar nog maar eens heel erg goed over na te denken.
Natuurlijk, als je wint, dan is €1.500 best een leuke prijs voor een paar dagen programmeren. De tweede plek (€750) al iets minder en de derde (€500) is echt een troostprijs. Die andere 19 teams winnen niks, maar geven wél het nodige weg zoals je kunt lezen in de wedstrijdvoorwaarden.

Je draagt de broncode van je applicatie over aan 9292 én draagt het auteursrecht en eigendomsrecht over.
Dat geldt niet alleen voor de drie winnaars, maar ook voor die 19 anderen resultaten. En het is volgens de voorwaarden niet toegestaan om de ontwikkelde (web)applicatie te vermarkten, tegen betaling dan wel gratis, via bijvoorbeeld de “Apple App Store” of “Android Market”. Dus het resultaat van je inspanning alsnog online zetten voor anderen om te zien of te gebruiken mag niet.

Dat is logisch als je het vanuit 9292 bekijkt want stel je voor dat je goede deelnemers hebt, dan heb je straks wel vier of vijf nuttige applicaties die die functionaliteit bieden.
Het is daarom ook een heel slimme wedstrijd: voor € 2.750,- krijg je 22 sets broncode voor een applicatie, inclusief het verder gratis gebruiksrecht van die code, voor een applicatie die je waarschijnlijk anders een stuk meer had gekost om te laten ontwikkelen.

Getipt door Marie-José Klaver die het van Emerce had.

En hoe doet SURFfoundation dat dan?
Toen ik het bericht aan het typen was, realiseerde ik me dat ook SURFfoundation onlangs een wedstrijd voor studenten had uitgeschreven. Die wedstrijd staat hier.

Het wedstrijdregelement (PDF!) komt op een groot aantal punten griezelig veel overeen met het reglement van 9292.
Maar er zijn gelukkig ook een paar fundamentele verschillen. Zo staat er bij SURFfoundation:
* Je verklaart de programmatuur beschikbaar te stellen onder een GNU-GPL licentie (http://www.gnu.org/licenses/gpl.html)
* Je verklaart het ondersteunende materiaal (tekst en beeld) beschikbaar te stellen onder een CC:BY licentie
(http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)

Dus hoewel je ook hier niet veel kans hebt op het na de wedstrijd voor geld verkopen van je widget (ik neem aan dat SURFfoundation ze gratis voor download aan gaat bieden), staat het je wel nog helemaal vrij om er verder op te bouwen en dan eventueel die versie wel tegen betaling aan te bieden. Je draagt hier namelijk géén auteursrecht over, maar geeft een licentie af. Een wezenlijk verschil.

Tja, wat is nou slim? Je kunt bij OV9292 net iets meer winnen, maar geeft er meer voor op. Ik zou die 22 teams aanraden om heel snel te stoppen met het bouwen aan een applicatie voor 9292 en heel snel aan de slag te gaan met widgets voor SURFfoundation. Als je bij eerste tien inzenders bent krijg je €50 en heb je tenminste een kratjes Bavaria verdiend. Doen!

Disclosure: Ik ben al geruime tijd voor een deel van mijn werktijd als Projectmanager aan SURFfoundation verbonden, dus mijn oordeel is bij voorbaat gekleurd.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lucas
Lucas
11 jaren geleden
Pierre
11 jaren geleden

Ha Lucas,

Dank voor de link, die post heb ik gemist (en is toch al van een tijdje geleden). Je hebt daar wel geen gemakkelijk publiek zeg. Jeetje. :-)