In your face: Push notificaties op de iPhone en iPod

Fring Push (foto door: PiAir (Old Skool))
“As recently announced by Apple, the new iPhone 3.0 software update has a great new feature- Push Notification. The Notification was created so dynamic applications such as fring, can keep running in the background even when you’re not logged on.”

(bron)

Een van de problemen bij een ‘standaard’ iPod Touch of iPhone is dat je maar één applicatie tegelijkertijd actief kunt hebben. Voor een ‘gewone’ PC gebruiker en ook voor een Windows Mobile gebruiker is dat waarschijnlijk onvoorstelbaar, maar het is echt zo.
Als je een jailbreak uitvoert dan kun je Backgrounder installeren, dan kun je programma’s wél in de achtergrond actief laten blijven.
Je merkt dat vooral als je tussen verschillende applicaties schakelt. Ik heb Tweetdeck, een twitter client voor op de iPhone regelmatig open staan, maar zodra ik ook maar iets anders wil gaan doen, mail lezen, bellen, iets opzoeken op internet, dan wordt Tweetdeck afgesloten bij het omschakelen. Niet alleen krijg ik dan (standaard) geen notificatie van replies, maar bij het er weer naar toe schakelen gaat Tweetdeck weer helemaal kijken of er nieuwe tweets zijn, die ophalen etc. Met Backgrounder blijft Tweetdeck op de achtergrond open en kan ik veel sneller weer terug.
Maar zoals gezegd, backgrounder is alleen beschikbaar als je een jailbreak uitvoert.

Ik snap Apple ook wel een beetje. Programma’s die mogen blijven draaien vergen het nodige van de accu en kunnen ongezien dataverkeer veroorzaken. Nu heb je dat een beetje in de hand. Er wordt toch al flink gemopperd op de accu van de iPhone. Dat is overigens niet terecht vind ik. Mijn HP iPAQ 914c hield het met 3G verbinding actief niet eens een hele dag uit, dat doet mijn iPhone 3GS (met wifi en 3G actief) wel. Ja, inderdaad “maar” 1 hele dag. Maar dan is het wel een dag waarbij ik bijvoorbeeld een tijd lang de Tour de France naar de iPhone gestreamed heb, op het web gesurft heb, Tweetdeck open heb staan gehad, een aantal foto’s en filmpjes geüpload heb. Kortom, dan heeft de iPhone het ook zwaar gehad. Ook een moderne netbook zou het nog heel zwaar hebben met een hele dag, zeker met al die netwerkactiviteit.

Push notificaties zijn een pleister voor het bloeden. Ik zal ook niet beweren dat het Backgrounder kan vervangen. Maar voor een bepaalde groep toepassingen kan het heel handig zijn. Ik heb er nu twee in gebruik. En hoewel er mensen zijn die push een absolute flop vinden ben ik het daar als gevolg van dat gebruik niet mee eens. Boxcar – Twitter notificaties
De eerste toepassing die ik gebruik is niet gratis, het is Boxcar (iTunes link) en kost 1,59 euro.
De ontwerpen beschrijven de functie van de toepassing als volgt:

“Every 2 minutes, we will check your Twitter account for new @mentions and direct messages. If there is anything new, we’ll let you know via a push notification!”

(bron)

Het resultaat is dat je een seintje krijgt in de vorm van een popup op je iPhone/iPod als er nieuwe replies of direct messages voor je zijn op Twitter.
Niet realtime, het kan maximaal 2 minuten duren voordat je een bericht krijgt. Het is dan ook niet bedoelt als chatnotificatie, dan kun je betere een Twitter client open laten staan op je iPhone.

Vanuit de popup kon je dan meteen doorschakelen naar ofwel Tweetie (niet gratis) ofwel Twitterrific (gratis of betaald), twee Twitter clients op je iPhone, om te reageren.
Jammer aan Boxcar vind ik dat je geen teller op de applicatie kunt zien van aantal gemiste berichten. Dus zoals je bij de mailapplicatie kunt zien hoeveel ongelezen mail je nog hebt, nog voordat je hem opstart. Ik hoop dat ze dat in een volgende versie inbouwen.
Wel heeft het voor mij het gemis van SMS-notificaties vanuit Twitter (ook alleen voor replies en DM) helemaal doen vergeten. Hiermee kan ik ‘normaal’ gebruik maken van Twitter zonder dat ik voor mij bestemde berichten mis.

Fring
De andere applicatie waar ik push-notificaties heel handig voor vind is Fring (iTunes link). Fring was de eerste bruikbare applicatie op de iPhone om gesprekken via Skype mogelijk te maken en ook nu zijn ze eerder dan de officiële Skype tool met push-notificaties.

Fring is gratis en biedt je de mogelijkheid om met een aantal verschillende diensten een verbinding te maken: Skype, Google Talk, MSN Messenger, ICQ, SIP, Twitter, Yahoo, AIM. Alle diensten ondersteunen minimaal tekstchat, maar voor Skype, Google Talk, MSN Messenger en SIP is ook ondersteuning voor audio aanwezig.
Eigenlijk dus een applicatie die je altijd actief wilt hebben, maar dat is dus niet mogelijk op de iPhone.

Met Push-notificaties nemen je opties toe, niet helemaal zover dat je er background applicaties door gaat vergeten, maar het helpt.
Ik heb een Skype account en Google Talk account toegevoegd. Het lukte me niet om met de Google Talk client op mijn laptop een audioverbinding tot stand te brengen met de iPhone. Ook niet met Push of met Fring actief en open.
Met Skype ging dat beter. Als ik in dat geval vanuit Skype op de laptop verbinding wilde maken terwijl Fring niet open stond dan kreeg ik de volgende melding in de tekstchat van Skype op de laptop:

User is not available to take your call. We have sent him/her a notification about your call.
Thanks,
The fring team

Op de iPhone krijg je dan redelijk direct een popop met de melding dat iemand (Skype gebruikersnaam wordt getoond) je heeft proberen te bellen. Bij een chatbericht krijg je de melding dat iemand je een chat gestuurd heeft.
Klik je op “Sluit” dan gaat de popup weg. In het geval van Fring zie je dan bij het programma-icoontje op je iPhone een rood cirkeltje met daarin het aantal gemiste oproepen of chatberichten.
Klik je op “Answer” dan opent Fring met meteen de chat met de betreffende persoon. Bij tekstchat kun je hier meteen reageren, bij een audio-oproep klik je op het telefoonsymbool om meteen terug te bellen.
Fring Push (foto door: PiAir (Old Skool)) Ik merkte dat het wat langer duurde toen de iPhone in slaapstand stond en heb nog geen idee hoe betrouwbaar dit op de langere termijn gaat zijn, maar voor nu werkt het goed.

Skype en Fring samen
Het enige dat je nu wel even in de gaten moet houden is dat Push en Fring altijd aan staan. Dus ook als je wél Skype opstart op je iPhone. En ook dan zal de popup verschijnen en zal de beller het bericht krijgen dat je er niet bent.

Aanpassen accounts
Een ander onhandig punt in Fring, staat overigens los van de Push notificaties, is dat ik in Fring heel moeilijk kan zien welke accountnamen ik gebruikt heb om in te loggen. Daarnaast is het onmogelijk om eenvoudig even te wisselen. Dan moet ik een Add-on verwijderen en voor een andere accountnaam toevoegen.

Met de komst van Skype op de iPhon
e
was Fring bij mij wat op de achtergrond geraakt, nu heeft hij, in ieder geval zolang Skype nog geen Push heeft, weer even een plekje op mijn startscherm veroverd.

Jailbreak en Push
Ook ik heb verschillende berichten gezien over problemen met Push op iPhones die van een jailbreak zijn voorzien. Zie bijvoorbeeld dit bericht, dit bericht of dit bericht.
Het valt me op dat het vaak vragen zijn op basis van ‘berichten’. Waarschijnlijk zijn er links en rechts wel problemen, maar die heb ik gelukkig nog niet ondervonden. Ik heb na het jailbreaken en unlocken in ieder geval geen extra handelingen hoeven uitvoeren om e.e.a. werkend te krijgen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties