De iPhone 3GS – na 24 dagen

iPhone 3GS Jailbreak (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik heb de iPhone 3GS nu iets meer dan drie weken in huis. Zo net voor de start van mijn vakantie wilde ik toch nog even mijn ervaringen op een rijtje zetten. Twee hoofdconclusies: ik wil hem absoluut niet meer kwijt én 3G internet van T-Mobile is zwaar knudde.
Laat ik beginnen met die twee hoofdconclusies en daarna de andere details/ervaringen:

Absoluut niet kwijt
Goed, relativering is op zijn plek. De komende vier weken gaat dit weblog op slot (zomerreces). En hoewel ik gisteren de iPhone meegenomen heb naar de Efteling, zal dat de uitzondering zijn geweest. Vandaag waren we weer op stap en toen bleef de iPhone gewoon lekker thuis. Vakantie vieren betekent voor mij offline zijn. Maar ik zou hem zeker niet willen inruilen voor een ander toestel.

3G netwerk van T-Mobile
In Eindhoven en ook hier in Deurne is het 3G netwerk van T-Mobile goed te noemen. Maar op de plekken waar ik in Zuid Limburg geweest ben en ook in de Efteling gisteren was er gewoon geen 3G ontvangst. En dan wordt die iPhone opeens wel heel erg traag. Dan duurt het uploaden van een foto veel te lang, kun je geen live streaming video bij de NOS bekijken en laden ook webpagina’s tergend langzaam.

Op mijn werkplek en ook thuis pikt de iPhone probleemloos het draadloos netwerk op en zelfs in de trein tussen Eindhoven en Deurne heb ik meestal 3G ontvangst, maar ook daar zit een witte vlek net tussen Helmond en Deurne.
Altijd mobiel internet is altijd mobiel internet. Je raakt er vreselijk snel aan gewend. Foto’s en video’s maken
Het is jammer dat er nog steeds geen officiële livestreaming applicaties zijn voor de iPhone. Zie ook dit bericht waarin ik de verschillende opties bespreek voor toestellen die van een jailbreak zijn voorzien.

Videoconferencen op de iPhone is ook nog niet mogelijk. Het zijn eigenlijk natuurlijk ook toepassingen die tot voor heel kort ondenkbaar geacht werden op een smartphone. Maar toch.
Jammer dus.

Ik kan inmiddels probleemloos foto’s en video’s uploaden naar Flickr. Naar YouTube was dat al geen probleem. Foto’s en video’s zijn ook probleemloos naar Twitter door te plaatsen via Twitvid en Mobypicture. Kortom, zodra het niet live hoeft beschikt de iPhone over meer dan genoeg opties om foto’s en video snel online te krijgen.
Prima dus.

GPS en locaties
Kicken vind ik nog steeds het gemak waarmee de iPhone weet waar ik ben. We hebben het al een keer gebruikt toen we met de auto dachten het zonder TomTom ook wel te vinden. Bleek niet zo te zijn. Snel iPhone erbij gepakt en geen lange wachttijd met plaatsbepaling, de pin stond meteen op de juiste plek.

Ook bij de trein-toepassing is het feit dat meteen (ook) de vertrektijden van het station dat het dichtste bij is getoond worden heel handig. Thuis of op mijn werk, er wordt steeds een ander (het meest relevante) station als eerste getoond.
Zo’n toepassing komt er ook voor de bus aan, die is er al, maar ontbeert nog een paar functionaliteiten.
GPS functionaliteit is Prima dus.

Mail lezen
Het scherm van de iPhone is niet groot, een stuk kleiner dan van mijn laptop, maar een stuk groter dan van mijn HP iPAQ. Ik krijg regelmatig mailtjes met Word-documenten of PDF’s er aan. Die laten zich verbazingwekkend goed lezen op de iPhone.
Heel prettig dus.

Accuduur
Er wordt veel gemopperd over de accuduur van de iPhone. Mijn HP iPAQ hielt het met 3G en Wifi aan geen hele dag vol. Op de iPhone heb ik Wifi en 3G standaard aan staan en ik haal zonder problemen een hele werkdag.
Dat is wellicht weinig vergeleken met andere telefoons, maar dan heb ik dus wel regelmatig intensief van het netwerk gebruik gemaakt (bijvoorbeeld om de Tour te bekijken bij de NOS), foto’s en filmpjes geüpload etc.
Mijn laptop verbruikt meer en houdt het minder lang uit.
Voldoende dus

Bestanden toevoegen/verwijderen
Zaken als SSH-toegang, VNC, FTP client blijken nog allemaal wat moeilijker dan noodzakelijk. SSH-toegang en VNC heb ik omdat ik een jailbreak heb uitgevoerd.
Een FTP client waarmee ik bijvoorbeeld muziek aan de iPod functie kan toevoegen bestaat zover ik nu kan overzien nog niet. De FTP client die een grafische schil hebben zijn zo te zien afgeschermd van dat deel van het bestandssysteem.
Te moeilijk dus

Bedrijfsapplicaties
Ik heb ook een applicatie (iShare) gekocht om verbinding te maken met Sharepoint. Werkt prima met http://www.surfgroepen.nl/ en je kunt er zo prettig door de werkruimten bladeren.
Werkt helaas niet samen met de Sharepoint server van mijn werkgever. Is niet iets waar de iPhone iets aan kan doen, maar wel jammer.

Datzelfde geldt voor de (gratis) Citrix client voor de iPhone. Mijn werkgever gebruikt dat voor een aantal toepassingen waaronder het tijdschrijfsysteem.
Helaas krijg ik geen verbinding.
Veel Onontgonnen potentieel dus.

Gelukkig werkt VNC in combinatie met mijn server thuis wel.

Push notificaties
Ook op Push wordt gemopperd en er zouden veel problemen zijn met iPhones die van een jailbreak voorzien zijn. Die problemen heb ik niet en ik ben er heel tevreden over, met name in combinatie met Twitter.
Prima dus.

Ontspanning
Er is een groot scala van spellen (Bejeweled 2, Flightcontrol, Toobz-Free, Toki Tori, CoastGuard), informatieve programmaatjes zoals de Buienrader.nl, Stanza of Kindle voor iPhone, NOS Teletekst, Evernote, om het gewoon echt veel mee dan een telefoon te maken.
Prima gebruik van potentieel dus

Samenvattend
Belangrijkste kritiekpunt is de 3G dekking van T-Mobile. Dat Apple zo raar doet met het toelaten van toepassingen is ook wel iets wat onhandig is, maar dat wist ik vooraf en er komt voldoende doorheen om het aantrekkelijk te maken en houden.
Ik ben heel tevreden met mijn 3GS :-)

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties